Nederlandske Tom Dumoulin fortsatte der han slapp i fjorårets Giro d'Italia da han fredag vant prologen i årets utgave av sykkelrittet.

Dumoulin var to sekunder raskere enn den australske prologeksperten Rohan Dennis på den 9,7 kilometer lange etappen i sentrum av Jerusalem.

– Dette var alt jeg kunne ønske meg. Jeg fikk seieren og ganske godt med sekunder på de andre sammenlagtkandidatene, sa Dumoulin.

– Jeg visste at jeg var klar for Giroen, men ikke at jeg skulle vinne i dag. Traseen var imidlertid helt perfekt for meg, tilføyde han.

Froome-trøbbel

Chris Froome, av mange ansett som favoritt, var i mål slått med hele 37 sekunder av den nederlandske vinneren. Han ble bare nummer 21.

Tidligere fredag pådro seg firedoble Tour de France-vinneren seg kutt og skrubbsår på høyre side av kroppen da han veltet under en treningstur i den israelske hovedstaden.

Både Froomes trøye og sykkelbukse var opprevet etter det ublide møtet med asfalten. Stjernerytteren syklet tilbake til Sky-lagets buss for å få medisinsk behandling etter uhellet.

Sky-laget meldte senere at han ikke har pådratt seg noen betydelig skade, men det var ingen god start for rytteren som har skapt negative overskrifter ved å konkurrere videre mens han har en dopingsak hengende over seg.

Preget

Under prologen var han tydelig preget av det som hadde skjedd. Froome prøver å bli den tredje syklisten som samtidig er regjerende mester i alle tre Grand Tour-ritt. Han vant både Tour de France og Vuelta a España i fjor.

Vegard Stake Laengen er eneste norske deltaker i årets Giro. Han skal forsøke å hjelpe UAE-lagets italienske kaptein Fabio Aru til en sterk plassering i sammendraget. Fredag ble Stake Laengen nummer 86 i prologen i Jerusalem.

Askerbøringen var slått med ett minutt og seks sekunder av Dumoulin.

Lørdag og søndag fortsetter Giro d'Italia med ytterligere to etapper i Israel.

(©NTB)