Vidar Løfshus opplyser at han søker nye utfordringer etter sesongen og slutter som sjef for langrennslandslagene.

49-åringen fra Løkken i Meldal har vært ansatt i Norges Skiforbund siden 2006.

– Skal du ha denne jobben, må du være topp motivert og inspirert hver dag på jobb. Det er uten tvil en jobb i 24 timer i døgnet og sju dager i uken. Sånn sett skal du være en toppidrettsutøver, og det har jeg prøvd å etterleve i de 13 årene jeg har vært her. Nå føler jeg kanskje det er på tide å gjøre noe annet, sier Løfshus i en video lagt ut av skiforbundet på Instagram.

Se intervjuet med Løfshus her:

– Ikke hokus-pokus

– Det er ikke noe hokus pokus med dette, og det har ikke vært en lang prosess. Jeg visste før sesongen at jeg hadde en kontrakt som går ut i mai. Så da Espen kalte inn til et møte før jul for å forhøre seg om veien videre, var jeg ærlig og sa at jeg ikke hadde bestemt meg, utdyper Løfshus ifølge NTB.

Han sier at det er vemodig å ta beslutnigen, og at ingenting kommer til å matche disse årene av yrkeskarrieren.

– Jeg kommer helt sikkert ikke til å jobbe med norsk langrenn framover. I norsk langrenn får du ikke en bedre jobb enn å være landslagssjef, sa han.

49-åringen forteller at han ikke vet hva han går til. Han er utdannet siviløkonom.

– Jeg er helt ærlig når jeg sier at det aner jeg ikke. Det er litt av grunnen til at jeg har kjøpt meg tid. Kontrakten går ut i mai, så jeg må begynne å sondere litt rundt dette med å få meg ny jobb. Det er en familie jeg skal brødfø, så det er greit å begynne å tenke litt på det, sier Løfshus.

Ekspertene: - Forståelig

Åge Skinstad, tidligere sportssjef i skiforbundet, har forståelse for at Løfshus slutter.

– Vidar har vært ansatt i Norges Skiforbund i 13 år, først som løperutvikler, og fra 2011 som landslagssjef. Da er det forståelig at han har lyst å prøve noe nytt, så det er helt udramatisk. Vi må huske på at Vidar er en høyt utdannet mann, sier Skinstad som er på plass i alpint-VM i Åre.

Det har ikke stått på suksessen under Løfshus’ ledelse, og Åge Skinstad skildrer en lojal og ærlig leder.

– Vidar har betydd utrolig mye. Han er en av de ærligste jeg kjenner – både på godt og vondt. Han er enormt uredd, sier det han mener, og han er lojal mot de beslutningene som blir vedtatt, fortsetter 54-åringen.

Åge Skinstad forstår Løfshus. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Skinstads sønn, Petter Soleng Skinstad, som er langrennsekspert for TV 2, skjønner også Løfshus godt.

– Jeg er enig med Vidar i at man må være 100 prosent motivert i en slik jobb. Jeg vet gjennom min far at den jobben virkelig krever at du er på hugget hver eneste dag. Det foregår noe hele tiden, sier Soleng Skinstad.

Han hyller Norges resultater under Løfshus’ tid som landslagssjef.

– Resultatene har vært upåklagelige. Under ham har vi hatt noen av tidenes beste langrennsløpere, både med tanke på rekruttering og resultater – jeg tenker på Marit Bjørgen og Petter Northug.

Langrennsekspert i TV 2, Petter Soleng Skinstad. Foto: Olof Andersson/TV 2

To store dopingsaker

– I dag trenger jeg ikke være beskjeden. Jeg er ikke en mann av store ord, men jeg vil våge å påstå at disse årene har vært en knallsuksess, sier Løfshus selv.

Men det har også vært mye utenfor skisporet som har tatt oppmerksomhet under Løfshus’ tid. Langrennslaget har vært gjennom dopingsakene til både Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug. Tirsdag skrev vi om hvordan den finske skihelten Aino-Kaisa Saarinen kritiserte Løfshus. Hun kunne ikke forstå hvordan han fremdeles hadde jobben etter dopingsakene.

Løfshus ønsket ikke å kommentere Saarinens kritikk.

– I mine øyne er Vidar Løfshus så opptatt av rettferdighet for sine utøvere at det kan koke over iblant. Det må man nesten bare respektere ham for. Reaksjonene hans viser hvor mye han brenner for det han holder på med, sier Petter Soleng Skinstad.

Han mener Løfshus har vist stor kapasitet som landslagssjef.

– Han har vist en arbeidsmoral som knapt kjenner noen grenser. Han har stått på hele døgnet og er veldig dyktig på å bygge lag, noe som kanskje ikke har kommet så godt fram i mediene.

Til de brokete episodene under Løfshus’ ledelse, har hans far følgende å si:

– Jeg vet at Vidar har en veldig respekt innad i langrennsmiljøet, og det er det som først og fremst betyr noe for ham, sier Åge Skinstad.

Den tidligere sportssjefen i langrenn har ikke rukket å tenke på hvem som burde ta over for Løfshus.

(100% Sport/NTB)