Verdensmester Max Verstappen (26) ble nummer tre i kvalifiseringen, fulgt av Daniel Ricciardo, Sergio Pérez og Lewis Hamilton. Ricciardo fra «B-laget» AlphaTauri står altså foran Red Bulls Pérez.

– Det er overraskende hvor lite konkurransedyktige Ferrari’ene er, sier eksperten Henning Isdal på Viaplay tidlig i kvalifiseringen.

Men så plutselig satte Ferrari-førerne fart i Q3.

– Det er uforståelig. Alle er overrumplet av dette. Hvor har de funnet dette? spør samme Isdal.

– De må ha holdt igjen før i dag, sier hans kollega Atle Gulbrandsen.

– Jeg forventet ikke dette, innrømmer Charles Leclerc i arenaintervjuet. Det er hans 22. pole position i karrieren.

– Vi får se hva det holder til i morgen, fortsetter Leclerc - og stiller ikke forhåpningene for høyt foran selve løpet.

Det er første gang siden Monaco Grand Prix i 2022 at Ferrari står alene i første rekke i starten av et formel 1-løp.

– Det er dårlig grep på grunn av høyden. Vi slet mer enn jeg hadde håpet, men vi er nær, sier Max Verstappen, som sist helg vant fra sjette beste startspor. Nå har han tredjespor.

– Verstappen er storfavoritt, fastslår Atle Gulbrandsen på Viaplay-sendingen.

Nederlenderen skal imidlertid granskes av dommerne for at han sto og ventet på å kjøre ut av depotet. Han risikerer å bli satt lenger bak på startplaten.

Lewis Hamilton har sjette beste startspor. Han kom på 2. plass i USA Grand Prix sist helg - men ble siden disket fordi kontrollørene fant ut at Mercedes’en ikke var i tråd med regelverket. Reglene sier at den obligatoriske planken på undersiden av Formel 1-biler ikke må slites under en minimumstykkelse på 9 mm. Det holdt ikke bilene til Hamilton og til Ferrari-fører Charles Leclerc.

Alex Albon i Williams var nest best på trening nummer tre og hadde store forhåpninger- men klarte ikke å holde det samme tempoet i kvalifiseringen. Han endte som nummer 14, en stor skuffelse.

– Det er noe galt, sier han fortvilet på teamradioen.

Fernando Alonso ble bare nummer 13, en stor skuffelse for Aston Martin-profilen. Teamkollega Lance Stroll var nummer 18.

– Skjønner egentlig Alonso hva som har skjedd denne sesongen, spør Henning Isdal på Viaplay-sendingen.

Lando Norris (McLaren) og Logan Sargeant (Williams) hadde en ekstremt skuffende kvalifiseringen. De kom på de to siste plassene.