• Det skjer etter en merkelig episode mellom dem i et parti som ble spilt digitalt på chess.com for en uke siden.

  • Deretter kom en youtube-video fra Kramnik der han analyserer partiet og indirekte antyder juks fra Niemann.

– Noen merkelige ting skjer, sier Kramnik om partiet mot Niemann.

Hans Niemann hadde svarte brikker, men vant likevel partiet mot Kramnik. Senere ville Niemann spille et parti til. Der ønsket Kramnik å tape – fordi han etter eget utsagn ikke ville spille mer – men i stedet for å sette Kramnik sjakk matt, valgte Niemann å gi opp partiet.

Det var TV 2 som omtalte saken først.

– Det var øyeblikk i partiet som gjorde meg ukomfortabel. Måten han spilte på var uvanlig i noen trekk – og da særlig tidsbruken, sier Kramnik i sin analysevideo.

Hans Niemann har vært i strid med Magnus Carlsen. I en felles uttalelse på chess.com i slutten av august sa imidlertid nordmannen at han er åpen for å spille mot Niemann igjen.

Det er også det Kramnik kommer innpå i starten av videoen:

– Kanskje han (Niemann) vil starte et nytt liv. Jeg er glad om det er riktig. Derfor sa jeg ja til å spille mot ham, sier Kramnik om at han godtok utfordringen.

TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer har kommentert saken på X/Twitter:

– Hele Kramnik/Niemann-historien er bare absurd. Jeg synes chess.com bør suspendere Kramnik eller begge i to uker for «sandbagging»/tap med vilje/useriøse anklager, eller hva du enn vil kalle det.

NRK-EKSPERT: Torstein Bae. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

NRK-ekspert Torstein Bae sier til VG:

– Dette viser at det fortsatt er «liv i glørne». Det viser at dette fortsatt ikke er en død sak. Det virvles fortsatt opp mistanker rundt Niemann.

– Men Kramniks oppførsel er litt merkelig. Etter en grei innledning, kommer han likevel med en harang om hvor mye suspekt som Niemann holder på med. Så det er en sak som lever videre.

– Hvorfor?

– Selv om vi fikk en avklaring gjennom chess.com og den rent formelle siden av saken, så er det vanskelig å bestemme hva den enkelte spiller gjør. I nettsjakk kan de fortsatt delvis ha sanksjoner mot Niemann, noe Kramnik viser.

Vladimir Kramnik har i en video på YouTube gitt uttrykk for sin mening om partiet mot Hans Niemann. Foto: Fra YouTube

Sjakkekspert og chess.com-medarbeider Tarjei J. Svensen er inne på det samme til VG:

– Det er litt lettvint av Kramnik å komme med anklager bare ut fra dette ene partiet. Han er en type som kommer med anklager litt for lett. Men samtidig er Kramnik en mann som vet hva han snakker om. Det er ikke en hvem som helst som sier dette. Det har en viss tyngde når Vladimir Kramnik kommer med sånne påstander.

– Det er alltid interessant å høre hva Kramnik har å si, men det er ikke nødvendigvis alle i toppen som delen den mistanken han har. Kramnik har også kommet med anklager mot andre tidligere, sier Svensen.

Jon Ludvig Hammer sier til TV 2 at Kramnik ofte har et dårlig rykte som taper.

– Mitt inntrykk er at han har anklaget veldig mange andre før, så han har ikke veldig god kredibilitet på akkurat det. Jeg så de første fem minuttene og det var nok for meg til å synes det var litt tynt, sier Hammer.

Her er Kramniks gjennomgang av partiet.