– Det har vært noe annet enn tidligere i sesongen. Vi føler sterkt på det. Vi har troa.

Det sier Mathias Rasmussen til VG like etter seieren mot medaljekandidat Kristiansund.

VG LIVE: Fyldig referat her!

For første gang siden 1. runde i årets Eliteserie ligger ikke bergenserne på direkte nedrykk.

Nå merker Rasmussen en ny mentalitet i Brann-garderoben enn tidligere i sesongen.

– Vi merker at team-spiriten er bedre, og vi har veldig mange spillere som er med på å pushe hverandre på trening. Selv så sitter jeg med en veldig god følelse.

Rasmussen får støtte av midtbanekollega Petter Strand.

– Fortsetter vi sånn som vi har gjort de siste kampene, så skal vi ta nok poeng til å holde oss. Vi får bare gjøre jobben selv, sier Strand.

Gjenåpning og jubileum

Brann åpnet klart best på klubbens 113-årsdag hjemme mot Kristiansund. Bergenserne styrte kampen innledningsvis og skapte flere store sjanser. Det lot seg høre blant publikum, som for første gang siden coronapandemien startet kunne dra på fotballkamp uten å tenke på coronarestriksjoner.

– Gjenåpning og mildt sagt god stemning på tribunen. Det var sterkt, sier Sivert Heltne Nilsen til Discovery+.

– Vi trengte å gi fansen en god opplevelse. Det fortjente de i dag, legger Rasmussen til.

Og etter kvarteret spilt fikk Brann uttelling. Etter en dobbeltsjanse fra Aune Heggebø og et påfølgende skudd i stolpen fra Petter Strand, sleivet KBK-kaptein Dan Peter Ulvestad ballen i eget nett. Dermed sto det 1–0 til vertene.

Det resultatet holdt seg frem til det 42. minutt, da Japhet Sery Larsen på klønete vis sendte innlegget fra Liridon Kalludra forbi egen keeper. Kveldens andre selvmål var et faktum, og lagene var like langt til pause.

Etter hvilen bølget spillet lenge frem og tilbake, før Brann igjen tok ledelsen. Denne gangen ved Petter Strand, som etter 78 minutter sendte et frispark via KBK-muren og i mål bak en utspilt Sean McDermott.

Ett minutt før slutt punkterte Rasmussen kampen da han satte inn 3–1 scoringen fra kloss hold, etter strålende forarbeid fra Moonga Simba.

Dermed sendte han Kristiansund ned fra medaljeplass, og Brann et steg nærmere ny eliteseriekontrakt.

KBK-trener Michelsen erkjenner at Brann var det beste laget i kveld.

– Vi kan ikke bare snakke om at vi skal være der oppe. Nå må vi bevise at vi fortjener det og. Måten vi har vært på de siste par ukene har ikke vært godt nok. I dag tapte vi fortjent, sier Michelsen til Discovery+.

Thrillerhøst i vente

20 serierunder og to tredjedeler av sesongen er nå spilt.

I neste serierunde venter Mjøndalen borte for Brann. Bruntrøyene kjemper også for å overleve, og mot fornyet eliteseriekontrakt.

Strand er krystallklar på hvordan Brann skal hente tre nye poeng på Consto Arena.

– Vi skal vinne krigen. Vi er et bedre fotballag enn dem.

Manglende uttelling

Brann-trener Eirik Horneland har troen på at Brann sikrer plassen. Han mener bergenserne har fått underbetalt for prestasjonene sine så langt i sesongen.

– Ser du på bakenforliggende prestasjon skulle vi ligget mye høyere på tabellen. Så det gir oss godt håp.

Norsk Regnesentral hadde i forkant av kveldens kamp på bestilling fra VG regnet frem sannsynligheten for at bergenserne rykker ned ved sesongslutt.

Der kommer det frem at Brann har 53,4 prosent sjanse for direkte nedrykk, mens det er 63,9 prosent sjanse for at de rykker ned enten via direkte nedrykk eller via kvalik.

– Vi må jobbe knallhardt for at vi skal slå den statistikken, avslutter Horneland.

Også Kristiansund har mye å spille for når det gjenstår 10 serierunder. Christian Michelsens menn ligger foreløpig på en fjerdeplass før møtet med medaljejagende Rosenborg.