– Surt. Vi spiller ikke vårt spill i dag. Frankrike gjør oss dårligere enn vi egentlig er. Og alle ære til dem, sier målvakt Silje Solberg-Østhassel til Viaplay.

Under en norsk time out med drøye fem minutter igjen på klokken, manet Nora Mørk til ro i rekkene.

– Slapp av! Vi er så keen på å lede, sa Mørk til ringen av håndballspillere – og mente åpenbart at de var for stresset i angrepsspillet.

Trener Thorir Hergeirsson fulgte opp med å be spillerne senke skuldrene og ta det med ro – selv om stillingen var 21-21, det var dødt løp og en særs viktig gruppeseier i potten.

Vilde Ingstad kjempet inn mål nummer 22 og Henny Reistad svevde inn en norsk ledelse bare tre minutter før full tid. Men Frankrike ga seg ikke. Estelle Nze Minko førte Frankrike tilbake i ledelse i siste minutt.

Norge fikk et siste angrep. Ballen endte hos Stine Skogrand på høyrekanten. Hun misset mot Laura Glauser i det franske målet:

– Det er dette vi elsker. Det er sånne kamper vi elsker å spille, sier Camilla Herrem til Viaplay til tross for å nettopp ha tapt.

– Vi måtte virkelig jobbe med oss selv. Frankrike kommer med mye bra også slurver vi litt. Nå fikk vi en tøff kamp og det tror jeg at vi trengte, sier hun.

– Det var en god start, og så blir det som det blir mot gode lag. Kampen jevnes til, også blir det en litt typisk kamp mot Frankrike. Vi klarer ikke helt å finne rytmen og flyten i angrep, sier Hergeirsson til Viaplay etter tapet.

– Jeg føler litt at vi er på 80 prosent, sier landslagssjefen.

Fikk du med deg denne?

Norges keeper Katrine Lunde ble kåret til banens beste spiller.

– Selv om målvaktene var der og holdt oss i kampen så holdt det akkurat ikke. Da venter det en knalltøff kvartfinale her om to dager, fortsatte Høglund.

På tirsdag skal Norge spille kvartfinale mot Nederland. Hadde de klart minst uavgjort mot Frankrike ville Tsjekkia vært motstander.

– Det blir en tøffere vei, men det har vi satt oss i selv. På papiret er det ganske stor forskjell, samtidig har vi stor respekt for måten Tsjekkia har spilt seg til kvartfinale på, sier Stine Bredal Oftedal til VG.

– Vi vet at Nederland er et av topplagene i Europa. Tsjekkia har ikke vært det på lenge, men skal man gå hele veien så må man slå de gode lagene og ikke bare satse på flaks, sier Hergeirsson.

Det begynte mye mer perfekt.

Med redninger av Silje-Solberg Østhassel og tre kjappe scoringer ac Stine Skogrand, Stine Bredal Oftedal og Henny Reistad. Norge ledet 3–0.

Men det skulle slettes ikke vare.

Frankrike fikk på plass forsvarsspillet og Orlane Kanor satte Norges på VMs hittil største prøver. Den franske skytteren terroriserte et flatt norsk forsvar.

Etter et kvarter traff hun Solberg-Østhassel rett i fleisen.

Kampens hittil beste spiller måtte støttes av banen med tydelig vond nese.

For Norge ble det bråstopp begge veier i periode. Reistad gjorde feil, Nora Mørk kom ikke til, Bredal Oftedal misset på skuddene og det gjorde også Camilla Herrem.

Hergeirssons beskjed etter 20 minutter var klar: – Back to basic og støt ut på Kanor.

Vilde Ingstad scoret to mål før de tekniske feilene rammet flere enn Norge: Det tekniske anlegget rundt tidtagning og måltavle knelte i to omganger. Hele kalabalikken tok i underkant av 13 minutter.

– Frankrike har momentum i kampen. Det kan være fordel Norge, meldte Viaplay-ekspert Ole Erevik. Han tok ikke feil. Katrine Lunde kom inn og erstattet Solberg-Østhassel godt.

Norge fikk Thale Rushfeldt Deila på banen. Hun har ikke dominert til nå i VM, men kom på banen med kraft og autoritet i både forsvar og angrep. Bakspilleren scoret to mål helt til slutt og reddet 12–12 til pause.

Etter en 48 minutters intens kamp – med tekniske pauser – trengte alle et kvarters hvile.

TØFF KAMP: Stine Bredal Oftedal fikk det tøft mot Frankrike. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

2. omgang begynte med en norsk feil og en fransk scoring. Før Nora Mørk klemte inn 13–13 på straffe. Før Katrine Lunde reddet og Stine Skogrand sendte Norge i ledelsen.

Men det norske angrepsspillet var ikke i rytme. Til og med Nora Mørk bommet på en straffe. Skuddet gikk utenfor. Frankrike var snart tilbake i førersetet. Estelle Nze Minko stormet gjennom det norske forsvaret og knallet inn 17–14-ledelse åtte minutter etter pause.

Men kjernen i det norske laget – Herrem, Mørk, Oftedal og Reistad – holdt Norge inne i kampen med fire scoringer. Så kom Solberg-Østhassel inn igjen med en strafferedning akkurat da Norge trengte det.

Det sto 20–20 10 minutter før slutt.

Dramaet nærmet seg klimaks.

Sterke Nederland blir Norges oppgave i kvartfinalen. Nederland har sust gjennom VM og slo Spania 29–21 søndag. Frankrike får en mer takknemlig oppgave mot Tsjekkia.

VG-børsen

Mål, Norge: Mørk 4, Ingstad 4, Oftedal 3, Reistad 3, Skogrand 3, Herrem 2, Deila 2, Aardahl 1, Hovden 1.

Silje Solberg-Østhassel 8

Katrine Lunde 6

Maren Aardahl 5

Stine Skogrand 6

Nora Mørk 6

Stine Bredal Oftedal 6

Kari Brattset Dale –

Kristine Breistøl –

Vilde Ingstad 7

Ingvild Bakkerud 6

Kristina Novak –

Camilla Herrem 4

Sanna Solberg-Isaksen –

Henny Reistad 4

Emilie Hovden 4

Thale Rushfeldt Deila 6

Thorir Hergeirsson (trener) 5