– Det er den risikoen jeg ønsker å ta for å kunne utfordre om den edleste valøren (les OL-gullet) neste år, sier Narve Gilje Nordås til VG. Han er nå på en måneds Spania-opphold sammen med treningskompisen Per Svela.

Trener Gjert Ingebrigtsen får ikke følge Narve Gilje Nordås på denne første høydesamlingen foran OL i Paris.

Nordås forteller at han foran VM i Budapest hadde til sammen mellom 140 og 150 døgn i høyden.

– Nå går vi opp til 160, avslører jærbuen.

– Jeg har fått et regime på det. Effekten er enorm. Det er ingen tvil om at det har spilt inn på prestasjonene, sier Narve Gilje Nordås som senket sin personlige rekord med 6,76 sekunder på 1500 denne sesongen.

Friidrettsforbundets sportssjef Erlend Slokvik bekrefter den økte høydesatsingen til Gilje Nordås. Han opplyser at Jakob Ingebrigtsen normalt har fire høydeopphold på 30 dager.

Narve Gilje Nordås vil sannsynligvis være over 30 prosent mer i høyden enn konkurrenten.

TRENER I SPANIA: Narve Gilje Nordås tilbringer siste del av høsten på høydetrening sør i Spania. Her fra Hytteplanmila i oktober. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Det er flere utenlandske utøvere som har så mange døgn i høyden. Selv om det er lite forskning som viser en markert effekt på prestasjon, så har mange utøvere veldig positiv opplevelse at høydetrening. Forskningen er stort sett utført på utøvere på et lavere nivå. En fordel for løpere er at de kan løpe med lavere fart og få samme belastning på kroppen, noe som gir en lavere risiko for belastningsskader, sier Slokvik til VG.

Men Narve Gilje Nordås mener selv han øker risikoen.

– Det funket bra i fjor med tre uker. Nå øker vi vinduet til en måned. Det betyr større risiko. Desto lenger du er i høyden, desto større er faren for skader. Det blir mye løping på tredemølle og hardt underlag. Maten er ikke like bra. I tillegg så sover du dårligere, sier han.

– Jeg var skeptisk før forrige sesong. Jeg hadde vært i høyden bare sporadisk. Da får ikke samme effekten, legger han til.

Han skal igjen opp til Sierra Nevada i januar og februar. I april og mai kommer det tredje oppholdet. Til sommeren skal han toppe OL-formen i St. Moritz 1800 meter over havet.

Han regner at døgn prisen på høydesatsingen vil være mellom 2000 og 3000 kroner. Dermed kommer satsingen til å koste mye penger.

– Målet er at friidrettsforbundet skal dekke alle sportslige utgifter. Jeg tror vi får det til, sier Narve Gilje Nordås.

Utøverne bor i Spania på et toppidrettssenter med friidrettsbane og treningsstudio som ligger rundt 2320 meter over havet. «High performance center CAR Sierra Nevada» styres av det spanske idrettsdepartementet.

Der befinner Narve Gilje Nordås seg 2293 meter høyere enn hjemme i leiligheten ved Klepp Stasjon (27 m.o.h.) ved Sørlandsbanen.