– Dette gir en god følelse inn mot VM. Så absolutt viktig, sier Alexander Stöckl til VG. Han kaller Graneruds finalehopp «helt fantastisk».

– Han satte nedslag på 134 meter og fikk 20 av en av dommerne. Veldig positivt, mener landslagstreneren.

Toeren Andreas Wellinger endte 11,5 poeng bak, mens Stefan Kraft ble nummer tre.

– Begge hopp var supersterke, sier Granerud i intervju mer arrangøren.

– Jeg er veldig fornøyd med å klare å finne de små justeringene og utføre dem i begge hopp, sier Granerud til VG.

JUBELDAG: Halvor Egner Granerud feirer på seierspallen i Lake Placid. Foto: AL BELLO / AFP

Han fant seg til slutt til rette i den gamle OL-bakken ombygd to ganger siden begivenheten i 1980. Lake Placid har besøk av den internasjonale hoppeliten for første gang på 33 år. Halvor Egner Granerud løftet seg kraftig fra lørdagens 7. plass.

– Jeg har kjempet for å finne ut av denne bakken, sier han.

– Det har tatt litt tid. Bakken er litt spesiell og vi har vært litt uheldige med forhold. Vi fikk aldri skikkelige svar. Men i dag leverer han to gode hopp med ganske greie vindforhold. Da er han desidert best igjen. Det er selvfølgelig veldig gledelig, sier Alexander Stöckl.

Hopperen fra Asker drar til VM i Planica med seier i fem av de siste seks verdenscuprennene. Det betyr favorittstempel når VM drar i gang med normalbakkerennet 25. februar.

  • Denne sesongen ser ut til å bli klart sterkere enn da han vant verdenscupen sammenlagt for to år siden. Fortsatt er det 10 renn igjen.

  • Granerud 2020/21: 25 renn, 13 pallplasser, 11 seirer (11-2-0).

  • Granerud 2022/23: 21 renn, 15 pallplasser, 10 seirer (10-4-1).

Verdenscuplederen står over kommende helgs verdenscup i Romania. Alt handler nå om VM og de individuelle mesterskapsmedaljene Egner Granerud ennå ikke har tatt i stor og normal bakke.

26-åringen har sølv fra VM i skiflyging, men ble ikke bedre enn nummer 8 i fjorårets OL og måtte ta til takke med en 4. plass før han testet positivt for corona under VM for to år siden.

Granerud så ikke fornøyd ut på toppen før førstehoppet. Han fortsatte å riste på hodet etter svevet på 125 meter. Men det holdt til ledelse foran Stefan Kraft og lørdagens vinner Andreas Wellinger.

– Det var mer forholdene som jeg møtte i 1. omgang. Jeg ristet på hodet på grunn av at det var en rar opplevelse nedover. I 2. omgang var det lettere å fly, forteller han.

Men til slutt endte det med Halvor Egner Graneruds 23. verdenscupseier i karrieren. Rivalen Dawid Kubacki ble nummer 7. Polakken ligger nå 293 poeng bak sammenlagt.

Resten av det norske laget slet tungt i USA. Marius Lindvik, Kristoffer Eriksen Sundal og Johan Andre Forfang kom seg til finaleomgangen, mens Daniel-Andre Forfang mislyktes helt og måtte pakke sammen skiene allerede etter det første hoppet.

Marius Lindvik hoppet seg godt opp med et hopp på 124 meter i 2. omgang. Den olympiske mesteren ble nest beste nordmann på 11. plass.