– Om han driver på egen hånd, driver i klubb eller med landslaget, det er ikke så viktig.

– Men det er veldig viktig at vi står sammen som et lag når vi drar på skirenn. Det er ekstremt viktig, sier avtroppende langrennssjef Espen Bjervig til VG.

Han og Norges Skiforbund har endelig ordnet en løsning med superstjernen Johannes Høsflot Klæbo. Nå kan verdens beste gå renn i verdenscupen, selv om han ikke er en del av landslaget.

Klæbo selv var klar på at de lange forhandlingene ikke har handlet om penger.

– Det at det spres løgner om prosessen har jeg mislikt stort, sa Klæbo i en pressemelding.

V-CUPKLAR: Johannes Høsflot Klæbo sier i en pressemelding etter enigheten med Skiforbundet at han er «lei av å bli stemplet som gjerrig og pengefokusert». Foto: Lise Åserud / NTB

– Det kjenner jeg ikke noe til, og det får du nesten spørre ham om, svarer langrennssjefen på den påstanden.

Fredag kveld la Klæbo ut et bilde av en meitemark på Instagram uten tekst.

– Vet du hva det handler om?

– Jeg aner ikke, sier Bjervig mens han humrer.

Det han kan og vil svare på derimot er om den norske landslagsmodellen. Han mener at Klæbos nei til landslaget ikke sier så mye om modellen.

KRYPTISK INNLEGG: Johannes Høsflot Klæbo delte et bilde av en meitemark etter pressemeldingen. Ifølge Store norske leksikon spiser meitemarken døde plante- og dyrerester og borer ganger ved hjelp av den spisse framparten eller ved å spise seg fram. Foto: @johanneshk / Instagram

– Er ikke det mest ideelle at alle er en del av landslaget?

– Jo, jo, jo. Det skal vi ikke legge skjul på i det hele tatt. Vi ønsker selvfølgelig at alle de beste ønsker å være med på landslaget. Men så kan det være årsaker til at de ikke vil eller ikke kan.

– Er det fritt fram å takke nei til landslagsplass?

– Det er regulert i rammeverket vårt. Det er også mulighet for å gi unntak.

TROPPER AV: 51 år gamle Espen Bjervig er ikke langrennssjef etter 1. januar 2024. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

– Skipresident Tove Moe Dyrhaug sa til VG i april at så lenge du er god nok, så får man gå skirenn. Synes du det var problematisk på det tidspunktet der?

– Nei, jeg har egentlig ikke tenkt så fryktelig mye over den uttalelsen hennes. Hun la jo til grunn at det formelle er på plass. Jeg tenker at jeg har hatt fokus på det vi holder på med og å få til den best mulige løsningen rundt at Johannes ikke ønsker å være på lag.

Bjervig påpeker at det som betyr noe er å være best i verdenscup, VM og OL.

Han mener det er «lite viktig» om en utøver presterer utenfor eller i landslag.

Nøtterøy-mannen går av som langrennssjef ved årsskiftet.

– Vi har et velfungerende lag, og så har vi Johannes som ikke synes at det passer ham helt. Hvis vi ser sportsresultater og hvordan apparatet fungerer, så vil jeg si at det funker jo relativt godt.

INGEN TVANG: Komitéleder for langrenn Torbjørn Skogstad sier det ikke er noe tvang å være på landslaget – det beste stedet å være ifølge Skogstad. Foto: Terje Pedersen / NTB

Leder for langrennskomiteen Torbjørn Skogstad mener det ikke skal være noen tvang å være på landslaget.

– Vi har ikke ønske om å tvinge noen til å være på lag hvis de av ulike årsaker mener de ikke passer inn. Vi har hatt tilfeller tidligere hvor utøvere har hatt ganske tøft utdanningsløp, som kunne tenkt seg andre løsninger på enden av karrieren, sier Skogstad til VG.

– Klæbo mener det har blitt spredt løgner. Hva tror du han sikter til?

– Det må Johannes svare på, det har jeg ingen kommentar til.

– Dere vil jo at landslaget skal være det beste stedet, men er det slik at ...

– Jeg er ganske sikker på at det er det beste stedet.

– Men hvis verdens beste står utenfor, ransaker man seg selv for å jobbe for at han kommer tilbake på landslaget?

– Vi vil alltid ha de løperne som blir tatt ut på lag, men så er det noen tilfeller hvor det av ulike grunner ikke passer. Vi vil lytte hvis det er ting vi kan bli bedre på.

VG møtte sportens høye herrer på Idrettens Hus på Ullevaal stadion tidlig lørdag formiddag, i forbindelse med høstmøte for langrenn.

Skipresident Tove Moe Dyrhaug var ikke til stede i hovedstaden. Over sms formidler presidenten til VG at hun ikke vil uttale seg om saken og henviser til langrennssjefene.

Verdenscupen i langrenn begynner 24. november i finske Ruka.