ØYSTRE SLIDRE: Even Northug vant et klart gull foran Mathias Holbæk fra Ålefjær, mens Aron Rysstad fra Valle var sjanseløs i finalen. Likevel har det neppe skjedd før at to sørlendinger har gått en NM-finale på ski.

– Det er litt uvirkelig at jeg plutselig kan være med blant de store, og plutselig bare være rett bak Even Northug på oppløpet, sier Mathias Holbæk til NTB.

– Jeg flakser meg gjennom hele dagen, og først i finalen kommer den beste plasseringen. Jeg følte meg bare piggere og piggere utover dagen. Veldig deilig at det satt slik i finalen, sa 20-åringen til NRK like etter finalen.

Holbæk la seg bak fra start, men kom voldsomt i siste bakken og da løperne kom ut på oppløpet var han nummer tre.

Mathias Holbæk fotografert før NM-finalen startet fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB

Ble tatt ut til verdenscup

Der satte han inn kjempekreftene, og staket seg inn til en meget sterk sølvmedalje. Junioren Oskar Opstad Vike ble nummer tre, etter å ha vunnet prologen.

– Dette var egentlig ikke realistisk, men da jeg hadde sjansen var et bare til å gripe den, sier Holbæk til NTB.

– Helt sjukt. Jeg visste at dersom jeg bare la meg litt lenger foran inn i siste bakken, så kunne jeg være mye bedre. Og det klarte jeg, tilføyer Holbæk som kom sterkt tilbake etter en litt skuffende 28. plass på 10 km skøyting torsdag.

Etter NM-sølvet ble årets U23-verdensmester konfrontert av NRK med at vinnerskaller er best når det gjelder.

Mathias Holbæk vant tidligere i vinter gull i U23-VM. Foto: BORUT ZIVULOVIC

– Det er i alle fall utrolig deilig at det klaffet slik. Jeg følte meg seig i både kvart- og semifinalen. Men det var deilig at jeg hadde krefter igjen i finalen, sa Holbæk, som ble nummer 19 på prologen.

Overfor NRK bekreftet landslagstrener Arild Monsen på direkten at Holbæk nå får sjansen i verdenscupen i Drammen, på nasjonal kvote.

– Mathias Holbæk er hjertelig velkommen til Drammen, sa Monsen.

Selv håper Holbæk også å få sjansen på femmila i Holmenkollen.

– Det hadde vært kult. Der tror jeg at jeg kan henge med helt inn, og i så fall vet jeg at jeg har gode avslutninger, sier Holbæk.

Det er slett ikke vanlig at sørlendinger vinner individuelle NM-medaljer på ski for senior. Forrige gang det skjedde var på 1990-tallet da Solveig Pedersen herjet i skiløypene, og rasket med seg hele sju individuelle NM-medaljer.

På herresiden har det ikke skjedd siden Reidar Andreassen vant NM-gull på femmila i 1960 – altså for 64 år siden. Han vant også NM-gull i 1958 samt NM-sølv i 1959.

I kvinneklassen ble det fredag en sensasjonell NM-seier til Hedda Bakkemo.

Slik var semifinalen

Rysstad gikk i mål som nummer to i semifinalen, mens Mathias Holbæk fra Vindbjart ble nummer tre. Ålefjær-gutten gikk videre på tid.

Sondre Ramse fra Evje ble slått ut i semifinalen, hvor hele tre av seks var sørlendinger. Det har trolig aldri skjedd før.

Oppdateres.

Kvartfinalene

Valldølen Aron Åkre Rysstad er klar for NM-semifinale i sprint på Beitostølen. Rysstad vant det fjerde kvartfinaleheatet og er dermed klar for semifinale.

Mathias Holbæk fra Vennesla kom i mål som nummer tre i samme kvartfinaleheatet. Men Håkon Skaanes ble diskvalifisert fra sin 2. plass for å ha tatt skøytetak, og dermed gikk Holbæk direkte til semifinale.

Sondre Ramse fra Otra IL ble nummer to i sitt heat. Dermed er alle tre sørlandsherrene klare for semifinale.

De starter klokka 16.10.

Prologen

Aron Åkre Rysstad fra Valle var nest raskest av alle de 112 startende på sprintprologen i NM fredag. Han gikk den 1,39 kilometer lange løypa på 2:59,58. Bare Vidar Opstad Vike (IL Runar) var raskere enn Rysstad.

Totalt gikk fire sørlendinger videre til kvartfinalene i NM. I tillegg til valldølen ble Sondre Ramse (Otra IL) og Mathias Holbæk (Vindbjart IL) klare for utslagsrundene blant herrene. På kvinnesida gikk Hanne Sløgedal, også hun fra Vindbjart, videre fra prologen. Hun ble dessverre slått ut i kvartfinalen.

Noen av de største sprint-kanonene er ikke med i NM på Beitostølen. De mest meritterte løperne som er med, er Even Northug og Pål Golberg.