– Helt fantastisk, sier Arendal-trener André Jørgensen Hofstøl til VG.

Elverum har vunnet 37 av 38 kamper i hjemlige turneringer tidligere i sesongen. Men i den tredje sluttspillfinalen var det bom stopp for Champions League-klubben i finaleserien som spilles best av fem kamper. Dermed blir det ny finale i Sør Amfi kommende lørdag og en mulig avgjørende finale i Terningen Arena tirsdag i neste uke.

– Vi står opp mot et lag som har spilt håndball mot de beste lagene i Europa gjennom hele pandemien. Mens vi har vært permittert og mistet 4–5 sentrale spillere. At vi kommer til sluttspillfinalen og klarer å «klå» dem i en kamp er en fantastisk prestasjon, sier treneren.

Han forteller at Arendal skammet seg over forestillingen som ga tap for Elverum på hjemmebane sist søndag.

ET SKRITT FORAN; Mario Matic har lagt Elverums Endre Langaas bak seg. Foto: Javad Parsa / NTB

ØIF Arendal bød på mer kvalifisert motstanden enn hjemmetilhengerne satte pris på allerede i 1. omgang. 2027 tilskuere var på plass da sørlendingen smelte av en aldri så liten bombe som en oppfølger av Champions League-triumfen til Vipers Kristiansand søndag.

Anført av kjempen på strek, Frederik Børm, ledet sørlendingen nemlig 15–13 ved pause. Dansken satte inn seks mål og fikk god hjelp av bakspillerne Jørg Fiala Gjermundnes og Magnus Søndenå. Tonen var satt.

– Moro for oss å stikke litt kjepper i gullfeiringen, sier Søndenå.

– Jeg tror Elverum stiller i en helt annen forfatning lørdag. Det er veldig sjelden de taper en kamp og jeg kan ikke huske når de tapte to på rad, sier han etter sine fire scoringer i kampen.

FULL STOPP: Josip Vidovic ble stoppet av Frederik Børm og sin tidligere klubb. Foto: Javad Parsa / NTB

Elverum hadde styringen frem til 13–11, men til slutt i omgangen hjalp ikke engang fem scoringer på stripe av Simen Holand Pettersen. Svært sentrale Tobias Grøndahl og skytteren Eric Johansson lykkes ikke helt mot det den offensive forsvarsvarianten til Arendal. Heller ikke vikaren på høyre bakspillerplass, tidligere ØIF-spiller Josip Vidovic, hadde omgangen da alt stemte.

– Vi har to kamper til å gjøre det på. Vi har ikke en maksdag i det hele tatt, sier en skuffet Elverum-kaptein Thomas Solstad.

Grøndahl misset på sin andre straffe i starten av 2. omgang. Dermed kunne Olaf Richter Hoffstad gi gjestene firemålsledelse før dominerende Mario Matic økte ledelsen til fem mål etter åtte minutter av 2. omgang.

Heller ikke Holand Pettersen traff like godt på skuddene. Kristijan Jurisic reddet og dominerte, mens Mario Matic dikterte både ØIF Arendal og kampen i motsatt ende av banen. Både Fiala Gjermundnes og Richter Hoffstad endte på seks mål. Børm ble finalens toppscorer med sine syv mål på bare ni skudd.

ØIF Arendal leverte råsterk kamp defensivt og vant til slutt en soleklar seier.

Elverum-trener Børge Lund lover at laget hans ikke tok gullet for gitt på forhånd.

– Det ser fort bedre ut om vi går inn med dødsforakt i situasjonen, sier Lund og mener ikke mange nok var på det nivået. Simen Holand Pettersen var unntaket.

– ØIF Arendal gjorde sin beste kamp mot oss denne sesongen, sier Lund og mener ØIF-seieren var full fortjent.

FORLENGET ELVERUM-OPPHOLD: Eric Johansson skal til Kiel neste sesong. Den svenske europamesteren slet mot ØIF Arendal. Foto: Javad Parsa / NTB

Elverum vant serien 2. mars og cupfinalen mot nettopp ØIF Arendal 14. mai. Klubbens beste sesong noensinne toppet seg med uavgjort-dramaet mot Nikola Karabatic og PSG i Terningen i playoffet for kvartfinalen i Champions League.

ØIF Arendal ble nummer seks i seriespillet, men har nå fortsatt muligheten til å sikre seg det gjeve sluttspillet. Seier kan gi wild card til neste sesongs Champions League.

– Vi sto sammen og har sykt bra moral. Jeg er ordentlig stolt av det vi leverer, sier André Jørgensen Hofstøl.

– Og nå går dere for fem finaler?

– Ja, ja. Så visst gjør vi det. Nå skal Elverum ned å spille for et fullsatt Sør Amfi. Da kan alt skje. Også kan vi være tilbake her tirsdag, sier ØIF-treneren som sin tid spilte 117 landskamper. De fleste sammen med Børge Lund.