Mads Pedersen var sterkest på det lange oppløpet på den åttende etappen. Dansken vant etappen foran Jasper Phillipsen, som innehar den grønne trøyen

– Det var en lang spurt. Jeg var så nær ved å sette meg ned med 50 meter igjen til målstreken. Det var en tøff spurt, men det betyr ikke noe om jeg vinner med to centimeter eller to meter, sier Mads Pedersen i seiersintervjuet vist på TV 2.

Men den danske gleden blir overskygget av det som skjedde 60 kilometer før mål. Cavendish veltet, og lå i asfalten med et blodig kne samtidig som han holdt seg til kragebeinet.

38-åringen holdt seg til hodet mens han vred seg i smerte. I det han prøvde å reise seg opp tok han seg umiddelbart til kragebeinet. Han er nå på vei til sykehuset for å ta røntgen.

– Jeg har knekt kragebeinet én gang, og det var så smertefullt at jeg aldri hadde klart å sette meg opp på sykkelen igjen, sier Thor Hushovd om sin tidligere rival på TV 2s sending.

DANSK DYNAMITT: Mads Pedersen var sterkest på det 700 meter lange oppløpet. Foto: BENOIT TESSIER / Reuters / NTB

Cavendish jaktet Tour de France-rekord med 35 etappeseiere. Han har delt rekord med Eddie Merckx. Begge står med 34 etappeseiere. Cavendish vant den grønne poengtrøya i 2011 og 2021. I 2011 ble han også verdensmester i landeveisritt. Han har meldt at han legger opp etter sesongen.

38-åringen ble nummer to på etappen fredag.

– Dette er utrolig hjerteskjærende, skriver den tidligere tyske sprinteren Marcel Kittel på Twitter. Kittel, som la opp i 2019, har 14 individuelle etappeseire i Tour de France.

På Tour de France sin hjemmeside bekrefter arrangøren at briten trekker seg fra rittet. Han satt seg i legebilen med armen i støtte og fikk behandling. Der satt han og stirret tomt ut i løse luften og tenkte på hva som kunne blitt. Dette er syvende gang Cavendish ikke når Paris.

VRED SEG I SMERTE: Mark Cavendish ble liggende lenge på asfalten og vri seg i smerte. Hans Tour de France er over. Foto: THOMAS SAMSON / AFP / NTB

Et tremannsbrudd lå lenge i front, men med 10 kilometer hentet hovedfeltet igjen de tre i front. Deretter ble det kjørt hardt fra flere lag, noe som strakk feltet. Men ingen klarte å stikke i fra før oppløpet.

Jonas Abrahamsen og Rasmus Tiller for Uno-X var med i spurten, men de klarte aldri å få en fri bane frem. Dermed ble det nok en nesten-dag for det norsk-danske laget.

– Jeg var kanskje litt langt bak inn i siste sving. Jeg er ikke så god på den siste posisjonskampen, men følte jeg kom greit tilbake. Det var en tøff dag, sier Tiller til TV 2 etter målgang.

– Det ble litt skvis inne ved gjerdet, så jeg tok ikke sjansen. Jeg feiget kanskje litt ut. Jonas er så sinnssykt sterk. Han har vært rå denne uken, så jeg fikk god hjelp av ham, sier Tiller.

Han ble til slutt nummer åtte.

GIKK I BAKKEN: Torstein Træen gikk i bakken for andre gang denne Touren, men fullførte etappen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Også Torstein Træen måtte i asfalten. Nordmannen, som allerede har pådratt seg brudd i albuen, var uheldig og havnet i bakken på vei ut av en rundkjøring etter om lag 20 kilometer.

– Han har landet på ryggen, sykkeltrøya er åpnet og radioen henger på utsiden. Det er velt nummer to. Huff, han ser ut som en slagen mann, stakkar, kommenterte Hushovd.

Træen fikk legebehandling får et sår bakpå leggen, men kom seg på sykkelen igjen etter velten og fullførte etappen.

– Han har slått kneet sitt ganske bra, og han har de vanlige skrubbsårene på hånd, albue og skuldre. Det ser ganske bra ut,m en han får none tøffe dager fremover nå. Han har nok godt av hviledagen som kommer på mandag, sier sportsdirektør Gabriel Rasch.

Det var varslet på forhånd at Uno-X skulle kjøre for Søren Wærenskjold, men han ble bare nummer 63 og var aldri i nærheten da det gjaldt som mest.

– Jeg kunne vært med inn på oppløpet, men jeg sa til Rasmus (Tiller med 40 kilometer igjen at han bare måtte gå for det. Sol, varme og medvind ble litt for mye for en stor kar for Mandal. Det var ikke helt min dag i dag, sier Wærenskjold etter løpet.