Sånn går no dagan i Oslo-fotballen.

Hovedstadens toppklubber har blitt kasteballer i egen by.

– Det er veldig lite overraskende. Oslo er byen med det desidert største etterslepet på anlegg, og har vært det i flere tiår, sier Oslo-gutt og Viaplays fotballekspert Lars Tjærnås.

– Det som gjør meg frustrert og forbannet er at det er så uendelig langt mellom festtaler og virkelighet. Idrett er et smykke de ansvarlige politikere gjerne smykker seg med, så lenge det koster lite, sier Tjærnås.

Lars Tjærnås på jobb Old Trafford sammen med Jan Åge Fjørtoft. Foto: Terje Pedersen / NTB

La oss se på sesonginnspurten for Oslo-klubbene KFUM, Lyn og Skeid:

  • KFUM er allerede sikret opprykk til Eliteserien. Ekeberg-klubben har ikke godkjent flomlys, og måtte derfor spille sin siste hjemmekamp for sesongen på Intilty, altså Vålerengas arena.

  • Lyn kan rykke opp til OBOS-ligaen. Men vestkantklubben har ikke god nok gressmatte på Bislett, og må derfor spille lørdagens viktige oppgjør mot Fram på Nordre Åsen, altså Skeids hjemmebane.

  • Skeid rykker ned fra OBOS-ligaen. Torshov-klubben har ikke godkjent flomlys og må spille søndagens match mot Kristiansund i Hønefoss.

Tjærnås, som er tidligere topptrener, reagerer kraftig:

– Etter min mening er det å satse på idrett, både topp og bredde, verdens smarteste investering i kommende helse-, sosial- og integreringsbudsjetter. Her har byens politikere i ulike farger og partier sviktet kapitalt over tid, sier Tjærnås.

Les hva Jeanette Femoen, direktør for idrettsavdelingen i Bymiljøetaten, sier om banesituasjonen i Oslo i faktaboksen:

– Vi bruker enormt mye tid, og søler bort enormt mye penger, på å holde på med midlertidig løsninger, sier KFUM-leder Thor-Erik Stenberg.

Sensasjonslaget «Kåffa» vet fortsatt ikke hvor de skal spille hjemmekampene i Eliteserien 2024. KFUM Arena holder ikke eliteserienivå.

– Anleggsitusjonen har vært prekær gjennom mange år. Og er prekær. Siden 2008 har vi jobbet med å få på plass KFUM Famliearena. Det har tatt fryktelig lang tid, men nå har vi fått byggetillatelse og vi håper finansieringen kommer på plass, sier Stenberg.

Thor-Erik Stenberg og KFUM sikret opprykket på «rivalen» Vålerengas hjemmebane. Det ble 1–0-sier over Skeid på Intilty. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Årsaken til at Lyn kan spille på Nordre Åsen til helgen, mens Skeid ikke kan spille der, er kamptidspunktene:

Lyn spiller klokken 13.00. Da er det fortsatt dagslys. Skeid spiller kl. 14.30.

Skeid-Kristiansund ble først flyttet til Jessheim, men der ble banen underkjent av Norges Fotballforbund – og onsdag ble Hønefoss trukket opp av hatten.

– Det er litt langt, sier Skeid-leder Daniel Holmeide Strand og tenker på at både spillere, ledere og frivillige må busses til «hjemmekampen» i Hønefoss.

Plan A for KFUM er å få spille hjemme på Ekeberg i 2024.

– Vi er i positiv dialog både med kommunen og fotballforbundet om forskjellige løsninger, sier Stenberg.

Han innser at godkjent flomlys er et absolutt krav. Det er dyrt.

At plan- og bygningsetaten fredag godkjente byggesøknaden for ny arena, er godt nytt.

– Det er en forutsetning for at vi skal få dispensasjon. Uten det er det sjanseløst.

Daniel Holmeide Strand, daglig leder i Skeid. Foto: Javad Parsa / VG

Skeids banetrøbbel, med kork som flyter fritt, har vært en gjenganger i mediene.

I juli gikk man derfor motsatt vei av utviklingen: Man fjernet kork og fylte på gummigranulat (innfyllet som blir forbudt om syv år).

– Nå er vi veldig fornøyd med dekket, sier Daniel Holmeide Strand.

Men så kom altså høstmørket.

I Lyn hadde man Ullevaal som hjemmebane fra 1926 til 2009.

I år har den tradisjonsrike klubben spilt seg mot OBOS-ligaen på Bislett, der det er naturgress.

– Selve gresset er for dårlig. Røttene vokser ikke ordentlig nedover, og det blir som å spille på en isbane. Det er et undervarmeanlegg som ikke fungerer, forklarer Lyn-leder Bjørn Jønsberg om hvorfor skjebnekampen mot Fram ikke blir på Bislett.

Lyn er a-poeng med ligaleder Egersund før siste serierunde i 2. divisjon. Men Oslo-klubben har fem mål dårligere målforskjell.

Bare ett lag rykker direkte opp.

Tabelltoer må spille kvalik, først mot toer i den andre avdelingen – før vinneren møter nummer 14 i OBOS-ligaen.

Lyn håper Bislett holder som arena i OBOS-ligaen.

– Får de i stand gressmatten og undervarme, så er det håp. Men det spøker for seriestarten. Ellers er mye på plass der, sier Jønsberg.

VG har sendt en henvendelse til Bymiljøetaten om banesituasjonen i Oslo – uten å få svar.