Klisjeen om at menn ikke snakker om vanskelige ting, er noe Kreftforeningen vil til livs. Gjennom en ny kampanje sammen med TIL skal de forsøke å nå en gruppe som til ofte sitter inne med problemene.

– Det er vel litt av samme grunn til hvorfor min bestefar trengte to brudd i ryggen før han gikk til sin fastlegen. Det ligger latent hos oss med denne stoltheten, sier TIL-spiller Anders Jenssen til iTromsø om menns forhold til å gå til legen om noe kjennes galt.

– Jeg håper denne kampanjen kan belyse viktigheten av å snakke sammen. Jo tidligere man fanger opp at man har fått kreft, jo bedre er det selvsagt for å få en best mulig sjanse til å bli frisk igjen. Så budskapet er kjempeviktig, sier Jenssen videre.

– Vi snakker om så mye annet i garderoben

Selv kommer Jenssen ikke til å nøle hvis han en dag kjenner at noe er galt.

– Det håper jeg virkelig. Jeg har vært såpass heldig at jeg ikke har noen symptomer i dag, men jeg håper at hvis den dagen kommer vil jeg være modig nok til å sjekke det ut, sier Jenssen.

– En slik kampanje vil gjøre at menn i større grad tør snakke om det, sier Jakob Haugaard, TIL-målvakt som håper alle føler seg komfortable med å ta opp vanskelige tema også blant hans egne lagkamerater.

– Vi snakker om så mye annet rart i garderoben, så hvorfor skal vi ikke kunne snakke om slike problemer, spør Haugaard seg.

– Personlig har jeg en følelse av at jeg kan snakke med mine lagkamerater om hva som helst, og det håper jeg at de andre tenker også, sier den høyreiste keeperen.

Flest menn får kreft

Brage Sollund Larsen i Kreftforeningen er av den oppfatning at åpenhet hjelper.

– Flest menn får kreft, og vi vet at langt flere får prostatakreft, kontra brystkreft. 19.000 menn får kreft hvert år, men likevel er det langt færre menn på alle rehabiliteringstilbud eller som tar kontakt med oss. Vi frykter at når man ikke snakker om det, så oppdages kreft senere, og man ikke får den hjelpen man trenger. Derfor er det å samarbeide med TIL gull verdt, med de forbildene de har.

– At det er 19.000 menn hvert år overrasker meg, det høres mye ut, sier Haugaard.

– I dagens samfunn høres det jo helt feil ut at man ikke er åpen om slikt, men det er jo ikke sikkert jeg er bedre selv, sier Jenssen.

Larsen poengterer at det å snakke om følelser ofte er noe gutter helt ned i barneskolealder ikke gjør.

– Selv om de som får kreft ofte er litt eldre, handler det om å ha en åpenhet hele veien. Vi har hatt Rosa Sløyfe-kampanjen som har åpnet opp for kvinner. Nå ønsker vi det samme for menn.

Oppe fra venstre: Jakob Haugaard, Casper Øyvann, Sakarias Opsahl, Eric Kitolano, Lasse Nilsen og Daniel Bassi. Nede fra venstre: Brage Larsen Sollund, Anders Jenssen, Jostein Gundersen og Tobias Hafstad. Foto: Ronald Johansen / iTromsø

– Setter pris på om noen kommer til meg med sine problemer.

På fotballbanen vises det ofte følelser. Et helt lag kan juble tett sammen etter et viktig mål, eller en viktig seier.

– Å vise sårbarhet sitter langt inne for mange, et skall. Det blir veldig personlig, nært og sårt for deg selv og de rundt deg. Man kan forstå at det er vanskelig, sier Jenssen.

Haugaard tar opp at mange kan se på det som en svakhet å snakke om vanskelige temaer, og har reflektert over det.

– Mange som ser meg, ser kanskje et hardt keeperimage der det kjøres på uansett. Spesielt i fotballverden der det er lett at det bare blir vist følelser etter mål. Å være sterk er fint det, men om man ikke har det bra hjelper det å snakke om det. Jeg setter pris på om noen kommer til meg med sine problemer, da vil jeg gjøre alt for å hjelpe, sier Haugaard.

– I en garderobe som vår er det ingenting som bygger de nære relasjonene som at man tør å åpne opp. For alle kan le og vitse, men hvor kjent blir vi egentlig på et dypere nivå, sier Jenssen.

– Jeg er veldig imponert over hvordan TIL har tatt eierskap til dette. Virkelig inkluderende på flere felt. Så da vi hadde denne kampanjen var det helt naturlig å snakke med TIL, sier Larsen.