Med fire runder igjen ligger Vålerenga på kvalikplass. De har igjen kamper mot Sarpsborg 08 (B), Stabæk (H), HamKam (B) og Tromsø (H).

– Det er krevende. Vi må sannsynligvis vinne tre av fire kamper. Da må vi overprestere i forhold til det vi har gjort hittil i år. Vi har vel ikke så mye å tape. Vi må bare kjøre hardt og fort, uten at vi kjører ut slik som i dag, sier VIF-trener Geir Bakke til VG.

– Nå må vi stå samlet, dette er ikke tiden for å peke fingre og se på andre, sier VIF-stopper Fredrik Oldrup Jensen.

– Fotballen er brutal nå. Det er ikke gøy, men vi har fire kamper igjen og kan ikke gi oss nå. Jeg er veldig fornøyd med laget, men vi slipper inn for lette mål og scorer ikke på de sjansene vi har. Det er så enkelt, men så brutalt, sier lagkamerat Mohamed Ofkir.

Vålerenga lå under 0–2 allerede før kvarteret var spilt. Isak Thorvaldsson og Jayden Nelson scoret målene. Etter en redusering av Andrej Ilic – etterfulgt av en straffemiss av Stefan Strandberg – gjentok historien seg fra kampen mellom lagene i fjor:

• 29. mai 2022: Ole Sæter banket til fra cirka 30 meter. Skuddet var svakt, men daværende VIF-keeper Kjetil Haug fomlet ballen i mål. RBK vant til slutt 4–0.

• 29. oktober 2023: Ole Sæter banket til fra cirka 30 meter. Skuddet var svakt, men VIF-keeper Jacob Storevik fomlet ballen i mål. RBK vant til slutt 3–1.

– Vi mangler matchvinnere både fremme og bak i dag, da blir det tap, sier Storevik etter egen tabbe.

Med en kopi av målet fra halvannet år siden, avgjorde innbytter Sæter søndagens bunnkamp på Intility. Borteseksjonen eksploderte. RBK tok et langt steg vekk fra nedrykkskampen. Vålerenga må innse, to dager før Halloween, at nedrykksspøkelset truer mer enn noen gang.

Etter kampen sto VIF-spillerne skolerett foran Klanen, samtidig som trønderne feiret vilt i den andre enden.

– Det er veldig deilig og viktig for oss å få denne seieren mot et lag som i alle fall tidligere var rundt oss (på tabellen), sier Sæter til VG.

PROVOSERTE: Jayden Nelson hisset på seg hjemmefansen med denne feiringen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Isak Thorvaldsson startet på topp i Ole Sæters sykdomsfravær. Han holdt fint i ballen, spilte opp Jayden Nelson og gikk på løp. Da han fikk ballen tilbake gled han gjennom de blå spillerne og satte inn 1–0.

To minutter fikk Nelson sjansen selv – da spilt frem av Emil Fredriksen – og heller ikke han gjorde noen feil alene med Storevik. Kanadieren feiret vel lenge foran hjemmefansen og fikk gult kort i belønning.

Det var ikke ufortjent da Andrej Ilic reduserte til 1–2 etter halvtimen spilt. Vålerenga ble bedre og bedre utover omgangen, men gikk til pause liggende under. Stefan Strandberg skulle få muligheten til å rette på det.

Dommer Tore Hansen dømte straffe ett minutt ut i den andre omgangen. Straffen var ikke soleklar. «Synder» Ole Selnæs var i harnisk, men kunne puste lettet ut da Stefan Strandbergs straffe ble reddet av Sander Tangvik.

Spisskjempen Ilic skapte mye trøbbel for bortelagets stoppere. Halvveis ut i andre omgang headet han via armen til Ulrik Yttergård Jenssen og i tverrligger. Denne gangen lot dommer Hansen spille gå.

RBK hadde lite å komme med, men så dukket Ole Sæter opp fra innbytterbenken. Skuddet var svakt, det samme var involveringen til Storevik. Lufta gikk ut av Vålerenga. Det kan bli en blytung høst for guttene fra Valle.