Clas Brede Bråthen innledet sin avskjed til norsk hoppsport med ren og skjær hyllest på en pressekonferanse på Majorstuen i Oslo.

Men den gikk fort over til hard kritikk mot Norges Skiforbund.

– Mens sporten vår styrkes internasjonalt, kan det se ut som vi i lille Norge ikke klarer å henge med i den idretten vi ifølge Thor Gotaas fant opp sjøl, sa Bråthen.

– Jeg er stolt over å ha vært med å bygge en kultur hvor vi ikke bare gjennom enkeltindivider har brakt heder og ære. Jeg er imidlertid redd for at den tida nå er forbi, sa han og la til:

– Den økonomiske modellen som Norges Skiforbund tviholder på, innebærer ikke bare at utøverne våre blir frastjålet de verdiene de skaper, men de frarøves også mulighetene til å holde tritt i en knallhard internasjonal konkurranse.

Med det mener han fordelingen av TV-inntektene i skiforbundet – det er kjernen i kritikken til Bråthen.

– Fra mitt ståsted er det viktig å tenke på Clas Brede for alle de viktige bidragene til hoppsporten i Norge. Det må vi ikke glemme midt oppi all den harde kritikken, sier Arne Baumann, generalsekretær i Norges Skiforbund, til VG.

– Er kritikken berettiget?

– Jeg tror man må gå litt i seg selv å se hvem som er ansvarlig for hva i skiforbundet.

20 I STIL? Etter tjue år i jobben gir Clas Brede Bråthen stafettpinnen videre. Foto: Gisle Oddstad / VG

Dette var en avgang som kom overraskende på for generalsekretæren, som leste om avskjeden i VG fredag morgen.

– Det ble en litt annen dag enn det jeg hadde planlagt, sier Baumann.

Bråthen sa på pressekonferansen at han føler han tar talt for døve ører i skiforbundet.

– Jeg tenker at slik som vi er organisert er det grenen selv som er ansvarlig for egen inntekt og kostnader. Vi som forbund må bistå hopp i å nå sine målsettinger, så hvis vi skal gjøre noe, så skal vi gjøre det. Men det faktiske ansvaret ligger hos grenen hopp, svarer Baumann.

Generalsekretær i Norges Skiforbund Arne Baumann. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Bråthen føler seg motarbeidet av forbundet:

– Det får meg til å tenke at kanskje er det blitt slik etter 20 år at det er jeg som står i veien for at Norges Skiforbund skal gi hoppsporten de sårt tiltrengte ressursene den fortjener og trenger. Jeg er dessverre redd for at sentrale personer i Norges Skiforbund vil oppleve det som et personlig nederlag å tilføre oss en større andel av de pengene vi faktisk bringer inn, så lenge det er jeg som er leder for norsk hoppsport.

– Nok er nok, la Bråthen til.

VG spør Baumann om den avtroppende hoppsjefen har grunn til å føle seg motarbeidet.

– Det er en modell som skidemokratiet har vedtatt, og som generalsekretær så må jeg leve etter den modellen der. Og så må vi vite at den er det disiplin rundt. Jeg kan ikke være enig at vi stjeler noe. Alt det vi har av inntekter brukes på utøverne. Jeg synes det å bli frastjålet er et veldig kraftig begrep.