24-åringen, som representerer Tromsø Skiklubb og er en del av det norske rekruttlandslaget, befinner seg i Mounio om dagen — i likhet med en rekke nasjonale, internasjonale og nordnorske løpere.

– Jeg har ikke gått så veldig mye på rulleski i år heller, så det er fint å endelig få trent litt spesifikt igjen. Det var på tide, sier Arnesen til Folkebladet.

For selv om hun er på plass i Mounio, så blir det ingen renn-deltakelse for hennes del denne helga. Arnesen har nemlig hatt en trøblete sesongoppkjøring.

Ny operasjon

Som Folkebladet omtalte tidligere i år, måtte Arnesen foreta en operasjon i foten i månedsskiftet april/mai. Skaden hadde plaget henne siste halvdel av forrige sesong, etter at det gikk riktig så godt før den tid, med blant annet to pallplasseringer i norgescupen.

Heller ikke etter operasjonen gikk ting smertefritt. På septembers siste dag måtte hun foreta nok et inngrep.

– Jeg har slitt litt med skaden jeg hadde, etter operasjon. Så siste dagen i september måtte jeg operere på nytt og ta ut noen skruer som jeg hadde i foten, forteller hun.

Dermed ble det en ny periode der hun ikke kunne ha på seg skisko, og dermed ikke kunne gå på rulleski — og derfor kommer også helgens finske sesongåpning for tidlig for henne. Hun går heller ikke den nasjonale åpningen på Beitostølen neste helg.

– Det har vært en hel oppkjøring uten å kunne gå diagonalgang i klassisk. Første gang jeg gjorde det var nå på mandag. Derfor ble det litt tidlig med skirenn allerede nå. Men nå føler jeg at ting endelig fungerer treningsmessig, sier 24-åringen fra Finnsnes.

– Et helt annet grunnlag enn vanlig

Det fungerte ikke med alternativ trening og avlastning, og Arnesen er «glad» for at årsaken ble funnet og at det kunne fikses med et nytt inngrep.

– Det må ha vært et slag i trynet, å måtte foreta enda en operasjon?

– Det var egentlig det, men samtidig var jeg kommet så langt i gjøre andre ting og det var på en måte fint å finne ut at det var noe, og at det var noe man kunne gjøre for at det skulle bli mye bedre ganske fort. Men for meg som er veldig glad i løpe, og det som er en stor del av barmarkstreningen min — det har jeg ikke fått gjort i år. Så jeg merker jo at jeg går inn i sesongen med et helt annet grunnlag enn vanlig, sier Arnesen.

Sommeren og høsten i år har stort sett foregått på stakemaskinen, sykkelen, elipsemaskinen, og som hun selv sier — «andre rare ting».

– Det er ting man alltid ser på et treningssenter, men som man aldri bruker selv, flirer hun.

– Det har absolutt vært veldig kjedelig. Det var en stor opptur å komme til Mounio å gå på ski, og kjenne at det går fint, fortsetter hun.

Og på grunn av alt dette har det dermed blitt svært få samlinger for rekruttlandslagsløperen.

– Jeg har vært på en samling og det var rett før den siste operasjonen. Det har vært en annerledes oppkjøring i år. Og det er klart, da blir man med god grunn usikker på formen. Jeg forventer ikke noen storform før jul, men sesongen er heldigvis lang og jeg håper å være tilbake i god form i løpet av vinteren, sier hun.

Hun forteller om lite smerter nå.

– Nå vil jeg si at det egentlig bare er mest uvant. Jeg er har mistet en del muskler i beina, og det er litt ustabilt og sånne type ting. Men det går som sagt mye bedre — og så lenge man ikke overdriver nå — så er det håp, sier Arnesen.

MOUNIO: Arnesen (til venstre) er på plass i finske Mounio for å trene på snø. I midten ser vi landslagsløper Anna Svendsen, og til høyre BOIFs Ingrid Andrea Gulbrandsen. Foto: Privat

Ingen forventninger før jul

Nå tar hun sikte på at norgescup-helga på Gålå siste helga denne måneden, blir hennes første før sesongen. Deretter venter skandinavisk cup i Østersund 16 til 18.desember.

Men som nevnt, hun har ingen store forhåpninger om topp-resultater før jul.

– Nei, da tror jeg fort man blir skuffet. Nå er det bare å senke forventingene og ta med seg at man snart kan stille på start, for det har jeg faktisk vært usikker på i perioder, sier hun.

Nå skal hun være i Mounio frem til søndag. Men siden værmeldingen hjemme ser dårlig ut, kan det fort bli en ny tur til de finske skoger. I tillegg er hun glad for at det er mulig å gå på ski på Bardufoss.

– Jeg er imponert over det de fått til der. Det er en runde på 2,2 kilometer tror jeg, men er du glad i gå på ski, så anbefales det absolutt, avslutter Arnesen, som fikk seg en tur til Bardufoss skisenter før hun reiste til Mounio.