Håndballjentene møter Sveits i Larvik lørdag. Restriksjonene innføres i kampen som inngår i treningsturneringen EHF Euro Cup.

Spillerne har fått egne retningslinjer. Målet er å unngå influensa, norovirus og corona. Jentene kan gi sine nærmeste familie en klem – om de er friske – men skal generelt holde god avstand til omgivelsene.

Det er fortsatt over seks uker til Norges VM-åpning mot Grønland i Stavanger. Men landslagsledelsen innfører mesterskapsregimet allerede i Jotron Arena lørdag.

– Vi ønsker ikke å skape hysteri. Men vi må selv gjøre disse tiltakene. Vi kan ikke vente at folk rundt oss skal ta disse hensynene, sier landslagssjef Thorir Hergeirsson til VG.

– Vi vil innarbeide rutinene allerede nå for å få spillerne enda mer bevisste i forhold til omgivelsene, legger han til.

Håndballjentene går nå mot hele 11 strake hjemmekamper – inkludert VM-kamper i Stavanger og Trondheim i november og desember.

Thorir Hergeirsson skjønner at mange unge supportere ikke er glade for at det ikke blir mulig å komme i nærkontakt med stjernene.

– Vi vet at mange har meninger om dette. Men, sorry. Jeg har ansvaret. Ingen kommer til å synes synd på meg om vi får halve laget influensasyke og ryker ut av VM, sier landslagssjefen.

– Dette er kjedelig for spillerne og det er kjedelig for publikum. Sjansen for å bli syk er ikke veldig stor, men vi har disse reglene, sier landslagslege Aina Emaus og kaller smitteregimet for «medisinske helseråd».

Norge spiller på senhøsten sitt første mesterskap delvis på hjemmebane siden 2010. Norge vant EM-gullet i 2010. Men møtte på sykdomsproblemer underveis.

– Jeg opplever at helseteamet legger opp til fornuftige rutiner, sier landslagsspiller Camilla Herrem til VG – og minner om mesterskapet i 2010.

SYKT NEDERLAG: Camilla Herrem og et sykdomsherjet Norge tapte for Sverige under EM på hjemmebane i 2010. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

I hovedrunden ble det et sviende tap for Sverige i Lillehammer. Heidi Løke, Kari Mette Johansen og Tine Stange var slått ut av magevirus.

– Det var ingen god opplevelse. Det var bare så vidt folk kom til hektene foran finalespillet i Danmark. De var på felgen. Norovirus er det aller verste. Det smitter veldig lett og du blir så utslått, beskriver Thorir Hergeirsson.

Herrem opplyser at det blir delt ut signerte autografkort til fansen.

– Jeg tror dette blir greit for alle, sier 37-åringen, som blir å se på venstrevingen i lørdagens oppgjør mot Sveits.

Det blir den siste kampen før Hergeirsson tar ut VM-troppen 7. november. Det er uavklart hvor lenge Katrine Lunde blir borte fra håndballen. Hun står over denne ukens landskamper på grunn av «helseutfordringer».

Nora Mørk holdt pasningsshow på høyt nivå da Norge slo Ungarn 38–31 i Debrecen onsdag.

Det er ventet en ny seier i Norges landskamp nummer 1400 lørdag.

Sveits ble slått 38–21 i fjorårets EM. Solas tidligere trener, Knut Ove Joa, er ny landslagssjef i alpelandet, som i 2024 arrangerer EM sammen med Ungarn og Østerrike.

PS! Norge-Sveits ser du på TV 2 lørdag kl. 16.45. Få full oversikt over sportshelgen i VGs kalender.