– Vi har tatt noen kjempesteg i forhold til å være tydelige med hverandre. Når vi er samlet i så kort tid kan ingen ting feies under teppet. Vi må løse problemstillingene, svarer Ståle Solbakken på VGs spørsmål om kulturen på landslaget kan sammenlignes med den han selv opplevde som spiller på 1990-tallet.

Etter åtte VM-kvalikkamper står Norge med 17 poeng. Det har ikke skjedd etter årtusenskiftet. Norge har spilt 10 kvalifiseringer på rad uten å komme til EM eller VM.

Landslaget på 90-tallet sto med henholdsvis 20 og 19 poeng etter åtte spilte kamper i kvalifiseringen til VM i Frankrike (1998) og EM i Nederland og Belgia (2000). Solbakken spilte i dem begge og sto for til sammen fem mål på vei mot herrelandslaget foreløpig to siste fotballmesterskap.

Slik reagerte NRK-profilen på Moi Elyounoussi 2–0-scoring.

Solbakkens Norge topper listen over kvalikresultatene etter åtte kamper på denne siden av årtusenskiftet.

VM-kvalik 2022: 17 poeng: Mål: 15–6. Landslagssjef Solbakken

EM-kvalik 2008: 16 poeng. Mål: 18–6. Landslagssjef: Hareide.

EM-kvalik 2012: 16 poeng. Mål: 10–7. Landslagssjef: Drillo.

EM-kvalik 2016: 16 poeng. Mål: 10–8. Landslagssjef: Høgmo.

EM-kvalik 2004: 14 poeng. Mål: 9–5. Landslagssjef: Semb.

VM-kvalik 2006: 12 poeng. Mål: 10–7. Landslagssjef: Hareide.

Det er grunn til å merke seg at Norge i poeng er på vei mot den beste VM-kvaliken på mange år. Åge Hareides Norge var nær VM-plass, men tapte i 2005 begge de to playoffkampene mot Tsjekkia.

– Vi er jo ikke der vi vil være, men vi er på god vei, fastslår Solbakken.

Han var lykkelig da Norge kjempet seg gjennom en 2. omgang med «lite bensin på tanken» og slo Montenegro foran et fullsatt Ullevaal. Det påkalte sterke følelser i garderoben etter seieren.

– Jeg sa til gutta to ting alltid må ligge i bunn. Det er hjerte og organisasjon.

Men Nederland hentet som ventet alle poengene mot Gibraltar mens Tyrkia vant åtte minutter på overtid i Latvia.

– Det bruker jeg ikke noe tid på. Tyrkia har både sluppet inn og scoret på slutten av kampene. Det kan vi ikke bruke noe tid på, sier han med visshet om at Norge fortsatt både kan vinne gruppen og bli nummer to med Latvia (hjemme) og Nederland (borte) som motstandere i november.

– Vi har egentlig bare gjort en dårlig kvalikkamp. Det var den første mot Tyrkia, sier han.

INTENSITET: Ståle Solbakken sørger for at intensiteten ikke bare holdes på banen av Mohamed Elyounoussi & co. Foto: HELGE MIKALSEN

– Vi har fått inn i laget at vi kan spille på forskjellige måter ut fra hvem vi møter og hvordan kampbildet er. Det synes jeg vi har gjort bra tatt hensyn til at vi nesten ikke har treninger, legger Solbakken til.

Hans Norge har levert variasjon i de åtte kvalikkampene. Det er noe av det Solbakken er mest fornøyd med.

– Vi har dominert med ballen mot Tyrkia, Latvia og Montenegro borte. Her måtte vi har hjerte og organisasjon for å vinne denne kampen. Vi kontret godt mot Nederland hjemme.

Selv får han ros av spillerne etter at et Norge uten Erling Braut Haaland og flere potensielle førstevalg har tatt fire poeng mot Tyrkia og Montenegro.

– Det er fantastisk å ha en trener som gir så mye av seg selv, beskriver forsvarssjef Stefan Strandberg.

Han følges opp av tomålsscorer Mohamed Elyounoussi.

– Han har tatt tak i hver enkelt spiller og krever mer av oss, sier tomålsscoreren som mener at Norge har et lag som blør for drakten og spiller med hjertet. Han legger til:

– Dette er starten på noe stort. Vi gleder oss allerede til neste samling.