Norge og Danmark arrangerer i fellesskap EM i håndball for kvinner i desember. Fra før er det klart at koronapandemien setter begrensninger på antall arrangørsteder og hvor mange tilskuere som kan slippes inn på kampene.

Men nå sier det danske håndballforbundet at de kan komme til å be det europeiske forbundet (EHF) om å bli tatt av som arrangør.

– Vi vil gjør alt for å få dette gjennomført. Men det skal samtidig henge sammen økonomisk, sier president Per Bertelsen i det danske forbundet (DHF) til avisen B.T.

Kan gå mot underskudd

President Kåre Geir Lio i Norges Håndballforbund (NHF) vedgår overfor NTB at mye skal på plass for å sikre økonomien i mesterskapet. Uten ekstraordinære tilskudd kan det gå mot et underskudd på 20 millioner kroner bare for den norske arrangøren.

Lio sier at det er helt uaktuelt for NHF å sette seg i en slik situasjon, men understreker at han ikke tenker i retning av avlysning.

– Vi kommer til å finne løsninger i en eller annen form, sier han.

Lio sier det i disse dager er samtaler med lokale, regionale og nasjonale myndigheter, samt EHF, for å sikre ekstraordinære tilskudd for å kunne avvikle mesterskapet uten å bli sittende med millionunderskudd i ved juletider.

EHFs kommunikasjonssjef, Thomas Schoeneich, sier de har en god dialog med arrangørene.

– EHF er i tette diskusjoner med arrangørene og vi forventer å ha et klarere bilde av program, arenaer og forholdene for EM i slutten av august, skriver Schoeneich i en e-post til Aftenposten.

– De nåværende scenarioene som blir diskutert er et EM som planlagt, et redusert antall tilskuere per kamp og et redusert antall arenaer. Det er ingen scenarioer som tyder på at EM ikke vil kunne bli arrangert, fortsetter han.

Lavere billettinntekter

Både lokale, regionale og sentrale myndigheter – samt EHF – er bedt om å bidra med penger ettersom billettinntektene trolig ikke vil bli på normalt nivå på grunn av koronasituasjonen. I en normalsituasjon ville tribuneinntektene utgjort 90 prosent av omsetningen.

– Da sier det seg selv at vi må finne andre måter å håndtere dette på. Vi jobber nå med å sy sammen et opplegg som er ansvarlig og som gjør det mulig å arrangere, sier Lio.

Hoveddelen av mesterskapet skal gå i Norge. I juni ble det klart at det jobbes mot å ha kun ett arrangørsted, enten i Oslo-området, Stavanger eller Trondheim. Økonomiske og praktiske avklaringer skal være på plass i løpet av august eller i begynnelsen av september.