– Det kan ikke beskrives. Vi er en nasjon med 54.000 mennesker hvor håndballen nettopp har begynt å vokse. Å spille uavgjort mot et lag som Norge er helt ubeskrivelig. Det er stort, sier Oli Mittun (18) til VG.

Rundt en tiendel av befolkningen er på plass i Berlin.

– Det er den sykeste kampen jeg har spilt. Vi henger med hele veien mot spillere vi har sett opp til, som Sagosen og alle sammen. Det er «jättekul» foran 5000 fans som er helt ubeskrivelige, sier han etter en folkefest av de sjeldne.

Mittun gjorde suksess i U19-VM sist sommer og regnes som et av verdens største håndballtalenter. Tenåringen er fetter til Færøyenes store stjerne, Elias a Skipagøtu (21).

– Det er fantastisk. Helt fantastisk. Det er første gangen. Men jeg tror ikke det blir siste gangen. Dette er veldig morsomt, sier han til VG.

Kiel-spilleren regisserte hele showet med fantastiske pasninger og lekre detaljer før han scoret tre av de fire siste målene. Det siste kom på straffe sekunder før slutt, på Norges bestemann på en elendig dag, keeper Torbjørn Bergerud.

Det var Skipagøtu som rappet ballen fra Harald Reinkind i sluttsekundene. Hans norske romkamerat fra Kiel prøvde seg på en stuss og rotet det til.

– Jeg beklager, sier Reinkind etter den voldsomme norske nedturen. Norge ledet 26–23 med bare ett minutt og 38 sekunder igjen av kampen og 26–24 helt til det gjensto 22 sekunder.

– Jeg rakk å slå den bort før han fikk opp ballen. Så tror jeg han forsøker å få ballen tilbake, sier Skipagøtu. Han husker ikke alle detaljer fra sluttsekundene som førte til at Reinkind felte ham. Det ga Færøyene den historiske straffen.

– Er dette starten på noe stort?

– Det håper vi. Vi kommer til å gjøre alt for å gjøre landslaget vårt så bra som mulig.

ELLEVILL GLEDE: Slik feirer man ett poeng mot Norge i EM. Foto: ANNEGRET HILSE / Reuters / NTB

Han hadde flere slektninger enn Oli Mittun på laget. Både broren Roi Skipagøtu og Olis bror Pauli Mittun er også på EM-laget.

Mens moren er håndballpresident og faren keeper- og mentaltrener for landslaget.

– Hva gjør det med følelsen når dere tar det første poenget?

– Det er fantastisk. Utrolig bra. Jeg tror ikke mamma så på. Jeg tror hun ikke orket, smiler Elias Skipagøtu.

– Hvorfor har dere blitt så gode?

– Det har blitt et gjort en veldig god jobb på Færøyene de siste ti årene. Det har vært mange fantastiske mennesker som har gitt oss muligheten til å bli bedre, sier stjernespilleren.

Oli Mittun forteller om oppveksten i Torshavn.

– Vi har hatt nøkkelen til hallen og alltid vært der. Vi bodde nesten i hallen da vi var yngre og har bare spilt håndball hele tiden. Vi har trent det vi skal og gjort det vi skal.

  • Slovenia er allerede videre til hovedrunden i EM i gruppe D etter seier over Polen lørdag. Mandag avsluttes gruppespillet med Norge-Slovenia og Færøyene-Polen. Norge går videre med seier eller uavgjort mot slovenerne. Færøyenes håp er en storseier over Polen - og et norsk tap for Slovenia.