Trener Gjert Ingebrigtsen fikk ikke akkreditering til VM og så derfor løpet fra hotellet. Narve Gilje Nordås roser læremesteren opp i skyene:

– Hadde ikke Gjert trent meg, hadde jeg ikke tatt medalje, sier han til VG og andre norske medier.

– Om han ikke hadde vært med hit til Budapest, hadde jeg ikke tatt medalje.

– Hva sa han til deg på forhånd?

– «Du tar medalje, jeg vet du er god nok, god til å vinne også». Jeg har ikke snakket med ham, men det blir en god klem når vi kommer tilbake til hotellet.

Se avslutningen på løpet her:

Britiske Josh Kerr tok gullet på 1500 meter foran Jakob Ingebrigtsen og Narve Gilje Nordås.

– Gjert har bodd sammen med oss hele tiden. Han er selvfølgelig godt fornøyd. Det er helt rått, sier treningskameraten Per Svela til VG.

– Hva sier dette om Gjert som trener?

– Det snakker for seg selv. Gjert har ingenting å bevise. Det er irriterende at vi ikke får ha med Gjert, men vi har hatt kjempegod stemning i teamet og fått gjort det vi skal, svarer Svela på stadion.

Narve Gilje Nordås fortalte om møtet med sølvvinner Jakob Ingebrigtsen etter at han selv tok bronsen:

– Jeg tok ham i hånden, og Jakob tok meg i hånden tilbake.

– Sa dere noe?

– «Gratulerer». Jeg er fornøyd med at han responderte og tok meg tilbake i hånden.

Narve Gilje Nordås har tidligere i VM uttalt at det er et «ikke-eksisterende forhold» mellom ham selv og Jakob Ingebrigtsen.

– Han var stor favoritt, men folk kan slå ham – og jeg er en av dem, sier Narve Gilje Nordås i intervjusonen.

– I hvert fall i VM. I Diamond League er det vanskelig å slå ham, for da har han hare. Men neste år skal han jobbe for å holde meg bak.

– Folk forventet medalje, og jeg kunne ikke skuffe dem, sier Nordås.

Han mener likevel at han kunne løst løpet bedre taktisk.

– Jeg havnet bak en pinne stiv portugiser. Det kostet meg medalje av finere valør.

– Jeg gjorde noen dårlige taktisk valg. Det kostet meg gullet. Med det er greit å spare noe til OL neste år, sier Narve Gilje Nordås til VG og andre norske medier på VM-stadion i Budapest.

– Jeg så at Jakob stoppet opp. Jeg var usikker på om jeg kanskje hadde tatt sølvet, men jeg får jobbe hardere mot neste år, fortsetter jærbuen.

Det ble uansett karrierens største opptur. Han har kommet som en sensasjon i år og senket sin personlige rekord på 1500 meter fra 3.36,23 til 3.29,47.

– Jeg drakk så mye kaffe før start at jeg nesten lurte på om jeg kom helskinnet til mål uten å måtte ta en pause underveis, sier Nordås smilende.

Om avslutningen av løpet sier han:

– Jeg gir ikke fra meg bronsen, ikke om det smalt i krigen, den er min, sier Nordås.

Narve Gilje Nordås registrerer at han løper inn til bronse – og er klar på at han løp fortest av alle på oppløpet. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Kontrasten er enorm til i fjor sommer: Etter å ha røket ut i kvalifiseringen i VM og blitt nummer 17 i EM, vurderte Nordås å legge opp.

Tidligere jobbet Nordås på gården hjemme på Jæren, i tillegg til deltidsjobb på Löplabbet, ved siden av løpingen.

– Han har hatt en fantastisk utvikling og en fantastisk sesong. Han var outsider til medalje og leverer et utrolig løp, sier sportssjef Erlend Slokvik til NRK.