– Med sin historikk starter han med 20 meter tillegg: Han er nødt til å lykkes fra start. Rosenborg skal være i toppen hvert eneste år. De må ikke nødvendigvis vinne, men de må være med. Han kommer til den største klubben, med ressurser, så jeg vil ikke høre noe «han må få tid»-snakk. Her må det leveres, sier Jahn Ivar «Mini» Jakobsen til VG.

Det har lenge gått den veien, og nå virker det som det bare er selve bekreftelsen som venter: Ifølge Hamar Arbeiderblad er HamKam og Rosenborg nå enige om en avtale som gjør Kjetil Rekdal til Rosenborg-trener, og alt tyder på at 53-åringen også får med seg Geir Frigård som assistenttrener.

Søndag kveld kunne Adresseavisen vise bilder av at Rekdal har landet på Værnes. Han bekreftet at det bare gjensto «små detaljer»:

– Vi må sikre at alt er riktig for begge parter. Blir vi enige, så blir jeg trener for RBK, sier han.

Bakgrunn: Rosenborg og HamKam enige om Rekdal-avtale

Tidligere denne uken skal et enstemmig Rosenborg-styre ha blitt enig om å gå for Kjetil Rekdal som Åge Hareides arvtager. En offentliggjøring ventes mandag.

– Jeg har full forståelse for, og det har nok Kjetil også, at det er delte meninger rundt ham som Rosenborg-trener. Man tenker nok at det ikke venter artig og angrepsvillig fotball, som jo er den øverste loven i Rosenborg, selv om man ikke alltid har fått det til, sier «Mini», som har en oppfordring til 4–3–3-glade Rosenborg-supportere:

– Ikke vær så opptatt av det. Det er viktig å være klar over at han ikke nødvendigvis er en 4–3–3-mann. Men han har levert med HamKam, selv om det har vært i OBOS.

– Symboliserer det en stilendring og et farvel til «Eggen-æraen»?

– Altså, jeg har spilt under både Egil «Drillo» Olsen og Nils Arne Eggen, to trenere de fleste vil si er vidt forskjellige. Og det var de også – på mange felt. Men begge var veldig opptatt av å spille i lengderetning, ikke sidelengs eller bakover. Og der er nok Kjetil Rekdal også, selv om han kanskje er klar på at det viktigste først er å være god i forvar. Men sånn det har blitt nå, med at man ikke fikk Kjetil Knutsen, så tror jeg Rekdal er den beste løsningen, sier «Mini».

foto
ÅRETS TRENER: Kjetil Rekdal ble kåret til «Årets trener» i OBOS-ligaen etter å ha ledet HamKam til opprykk. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Kommentator i Adressa, Birger Løfaldli, feller følgende dom over den kommende ansettelsen:

– Som jeg har sagt før så vitner det om litt panikk fra Rosenborg, som at de bare må få på plass en løsning. Isolert sett tror jeg han kan få sving på sakene i løpet av neste sesong og at det kan bli sportslig suksess, men jeg er usikker på om Rosenborg er bygd for å skape utvikling over tid. Og denne avgjørelsen føyer seg inn i den rekken jeg har påpekt tidligere: At det mangler en rød tråd i klubben. Jeg sliter litt med å se hva RBK egentlig vil. Jeg er også usikker på om de vet hvor de skal, og da er det naturligvis vanskelig å vite veien frem dit. Det er mye vingling, på mange områder. Trenerjakten viser det, spesielt når det er et så stort sprik i kandidatene. Men når de nå er der de er, er Rekdal en fornuftig løsning, sier han.

Løfaldli påpeker at det blir vanskelig for Rosenborg og plutselig skulle konkurrere med Bodø/Glimt og Molde, klubber som har vist kontinuitet over tid.

– Jeg håper det blir en suksess, fordi det trengs i Rosenborg. Men magefølelsen min sier at for en klubb som vingler og spriker så mye i kurs, skal det mye til for at Rosenborg kan konkurrere med først og fremst Molde og Glimt, som har styrt etter samme kurs en god stund og har kontinuitet. Det skal mye til for å ta inn det forspranget, og jeg blir veldig overrasket om Rosenborg tar seriegull i 2022, sier Løfaldli.

Kommentatoren mener også at det er et hardt presset styre som ansetter Rekdal, og at det betyr at han vil få tid, velvilje og tålmodighet. Hvordan han blir tatt imot av supporterne er imidlertid en annen sak.

– Når de nå velger å ansette ham er de nødt til å gi ham tid og rom. Fansen er nok mer delte. Det er nok neppe alle som er veldig happy med at Rekdal kommer. Men i fotball betyr resultatene mer enn de kanskje skulle ha gjort. Man blir fort blendet av seirer og glemmer det store bildet. Men får han tre seirer på rad i sesongåpningen blir han nok godtatt av de fleste i Trøndelag.

Men om kritikken skulle hagle, er Rekdal ifølge Løfaldli en som kan stå i stormen.

– Han må absolutt få sjansen, og det er viktig å ha en tydelig leder som er i stand til å stå i stormen. Der treffer han på det meste.

Viking-trønder Kristoffer Løkberg (29) mener profilen og personligheten Rekdal i en stor og sterk klubb som Rosenborg fremstår veldig spennende.

– Det er enkelt å si at det er Kjetil Knutsen man ville hatt han som førstevalg, og alle hadde sett for seg en «match made in heaven». Men det er ikke gitt at det ikke blir med Rekdal. Han har vist at han evner å vinne, og det har ikke Rosenborg gjort på en stund, mener Løkberg.

– Og det er der folk flest stiller spørsmålet. Han er en pragmatiker, en taktisk klok trener som sørger for å vinne fotballkamper, koste hva det koste vil. Så kjenner han både norsk fotball og Rosenborg. Det blir ikke «hamkamsk» 5-4-1 og den biten der. Han vet han får andre type krav. Det er der han skal opp til bevis. Han får en fantastisk mulighet til å motbevise dem som mener han bare kan skape kyniske fotballag. Jeg er positiv, melder Løkberg.

– Kommer Rosenborg foran Viking nå, til og med?

– De skal stå opp tidlig for å komme foran Viking, kontrer midtbanespilleren til de mørkeblå.

Fotballekspert for Discovery, Joacim Jonsson, mener Rosenborg har gjort «et resultatorientert valg».

– Jeg tror ikke det blir en 4–3–3-formasjon, slik vi har sett de siste 25–30 årene i Rosenborg, men Rekdal kan justere. Med Kjetil Knutsen hadde det var hans metode eller «the high way», sier Joacim Jonsson.

Ifølge Hamar Arbeiderblad koster Kjetil Rekdal og assistenttrener Geir Frigård rundt fire millioner kroner for trønderne. Jonsson mener Rosenborg måtte betale ut begge.

– HamKam hadde kløveress og Rosenborg satt med kløver to i forhandlingene. 3,6 millioner er vel rekord for en assistenttrener. Men de har vel penger, så da kan de kaste dem bort. De måtte gjøre det, det var ufravikelig, sier svensken.

Han har full forståelse for at Rekdal kaster seg på tilbudet når Rosenborg kommer på banen.

– Det er en «no-brainer». Han dobler, kanskje tripler lønnen og kommer til en klubb med bunnløse lommer og hvor forutsetningene er helt annerledes.