Torsdagens Allsvenskan-kamp mellom IFK Göteborg og AIK innstilles fordi noen har forsøkt å fikse kampen.

Det opplyser Sveriges fotballforbund (SvFF) via nettstedet Fogis.se.

Forsøket på kampfiksing ble meldt inn av en AIK-spiller som skal ha blitt tilbudt en stor pengesum mot å prestere dårlig i kampen mot IFK.

– Det her er et svært alvorlig angrep mot svensk fotball, og det kommer vi aldri, aldri til å akseptere, sier generalsekretær Håkan Sjöstrand i Sveriges fotballforbund.

– Vi kommer til å jage dere

Han opplyser at SvFF har avlyst kampen inntil videre, og at politiet har startet etterforskning av saken. Forbundet holdt pressekonferanse om saken torsdag formiddag.

– Vi fra AIK Fotball ser på oss selv som ofre, sa AIK-toppen Mikael Ahlerup der.

Generalsekretær Håkan Sjöstrand fortalte om hendelsesforløpet, og grunnen til at de valgte å avlyse kampen.

– Det er viktig at vi reagerer med kraft, understreket Sjöstrand, og kom også med en beklagelse til alle som hadde gledet seg til kampen.

– Vi beklager til alle supporterne at vi måtte avlyse kampen, men vi gjøre dette også for deres skyld, sa han.

Sjöstrand kom også med en beskjed til de som prøver å true svensk fotball.

– Vi kommer til å jage dere, og vi vil gjøre alt vi kan for å identifisere dere, sa han.

IFK Göteborg får ikke spille hjemmekamp mot AIK torsdag kveld. Kampen skal være forsøkt fikset. Foto: Maja Suslin / TT / NTB scanpix

– Har fått god hjelp av politiet

Det vil nå bli satt en ny dato for kampen.

– Utgangspunktet for alle våre kamper er at de skal være trygge og avgjøres på sportslig grunnlag. Ut fra den informasjonen vi har, kan vi ikke garantere at kampen mellom IFK Göteborg og AIK er en sikker kamp som vil avgjøres sportslig, sier Sjöstrand.

– Jeg er glad for at spillerne i AIK har våget å fortelle, og at vi har fått god hjelp av politiet. Dette er et bevis på at samarbeidet fungerer. Politiet har nedsatt en egen aksjonsgruppe, og både spillere og klubben agerte umiddelbart. Da løser vi også problemene raskt, sier Björn Eriksson i Riksidrottsförbundet til TT.

Norske Thomas Rogne, Henrik Bjørdal og Benjamin Zalo samt norskamerikaneren Mikkel «Mix» Diskerud spiller for IFK.

Spilleren får ekstern hjelp

Göteborgs-Posten har snakket med IFKs sportssjef Mats Gren. Han uttaler at kampfikserne har gått til en av AIKs keepere.

– Jeg vet ikke alle detaljer, og her gjelder det å være veldig forsiktig. Det jeg vet er at han fått trusler, og at de skal sørge for et spesielt resultat i kampen, sier han.

På pressekonferansen ønsket ikke partene gå nærmere inn på hvordan de hadde fått opplysningene sine, og hvor de kom fra.

Spilleren som fikk tilbudet om å fikse kampen, får ekstern hjelp, opplyser Wesström i AIK.

– Vi har en person som er vant med å håndtere kriser og tidligere har jobbet med AIK i krisesituasjoner. Dessverre har vi vært involvert i kriser tidligere, sier han.

Munnkurv på spillerne

Ingen av AIKs spillerne vil få anledning til å snakke med pressen de neste dagene, mens fotballforbundet og politiet gjør sine undersøkelser.

– Vi håndterer spillergruppen selv, og jeg tar meg av dialogen med troppen. Alle spørsmål kommer til å gå gjennom meg, sa Björn Wesström, sportssjef i AIK.

Dette skal være første gang det er blitt gjort et forsøk på kampfiksing i Allsvenskan, Sveriges øverste divisjon.

AIK ligger på 6.-plass i den svenske serien etter åtte kamper, mens IFK er nummer 11.