SALANGEN: Sportssjef i Finnsnes IL, Jan Tore Bakli, uttalte til Folkebladet mandag at Finnsnes bygger et luftslott med dagens A-lagssatsing, der majoriteten av spillergruppa bor og trener i Tromsø, og at FIL av den grunn er et bydelslag i Tromsø, som spiller 13 seriekamper pluss cupkamper på Finnsnes.

En klubb som har hatt suksess med en lokal identitet er Salangen IF. I årets 3.divisjon kan de oppnå 2.plass, avhengig av hvordan deres siste kamp går, og de har allerede sikret spill i neste års regionliga med å bli blant de fire beste i avdelingen.

Leder i SIF Fotball, Stian Eggen, forstår at debatten i Finnsnes blir tatt opp.

– Ja, jeg skjønner Jan-Tore, at han tar diskusjonen og man merket fort at det var et betent tema, sier han.

Ømfintlig sak

Han skjønner likevel hvorfor situasjonen har blitt som den er.

– Det er klart at når det spisser seg til i divisjonssysemet, som det jo legges opp til, så må man for å klare seg noen mil lengre ut. Så må klubbene selv kjenne på hva som er smertegrensa.

– Helt ærlig, så tror jeg ikke det er enkelt å holde et godt nivå i andredivisjon med å bare bruke lokale gutter per dags dato. Det skjønner vel FIL også. Skal de ha et bedre spillermaterielle, så er det ikke så mange andre utveier enn å få de som ikke når opp i TIL og TUIL også videre, det er vanskelig. Skulle de rykke enda et hakk opp, da er det ikke sikkert Tromsø by heller er nok. Så det er en ømfintlig sak, det er ikke lett for klubben heller, de har tatt et valg og hatt skuksess også skal det plutselig stoppe der, sier Eggen.

Eggen mener man bør evaluere hvorfor man har et idrettslag og hvorfor man har et førstelag, og derfra stake ut en retning og en kurs for fremtiden.

– Debatten bør jo tas. Man bør jo evaluere hvorfor man har det idrettslaget og det førstelaget. Ta evalueringen om det er for bygdas ungdom, eller for å få navnet Finnsnes opp i divisjonene. Det er ei verdivurdering hver klubb må ta. Vi kommer til å ta en egen evaluering og vi har snakket om det i Salangen. Vi merket med en gang at vi har blitt en mer interessant klubb nå på grunn av at vi skal spille i regionligaen til neste år, så vi må ta noen valg på hvor langt vi skal strekke oss.

Det jobbes godt i aldersbestemt fotball i FIL og Eggen tror det på sikt ville vært mulig å etablere seg i andredivisjon med en lokal forankring.

– Jeg tror jo det på sikt, for det jobbes kjempegodt i aldersbestemt. De har vunnet kretsmesterskap og sånt, så de er høyt oppe der. Så jeg tror nok at de har muligheter til det. Tidligere når de har vært i 2.div, har de jo hatt et ganske bra omslag av lokale. Så har de vel hatt noen årganger og kull som ikke har vært helt der oppe, og som har gjort at de har tatt de valgene som de etterhvert har gjort.

Godt miljø

For egen del har de gjort en strålende sesong i 3.divisjon og kan med en kamp igjen kapre 2.plassen i avdelingen. Og det har de gjort med 17 av 31 spillere fra Salangen og 21 av 31 har spilt aldersbestemt fotball i SIF.

– Jeg leste en sak i Nordlys nå, at vi hadde mye folk i Tromsø, men det er jo lokale folk som er fra bygda, understreker han.

Eggen mener et godt miljø er mye av nøkkelen til suksessen med en lokal forankring av spillere.

– Salangen har generelt godt miljø og engasjement, bare å se på tilskuer-snittet på kampene våre. Det er ikke så langt unna det Finnsnes har, og vi en liten kommune på 2200, Lenvik er litt større. Mange støtter det vi gjør og vi har en fantastisk dugnadsånd, skryter han.

– Så jeg tror det har mye med miljø å gjøre. Ikke noen her som får ei krone for det de gjør. Ingen har lønn, det eneste de får er kjøregodtjørelse hvis de bruker egne biler. Så jeg tror miljøet har mye å si. Så fikk vi en "boost" med at Erik Lomås og Mats Nordmo tok veien tilbake. Så fikk vi en bredere stall. Så vi har hatt 14-15 som har holdt et høyt nivå og ikke vært så sårbar for skader.

Vil fortsette

Og satsingen på lokale spillere er noe de definitivt kommer til å fortsette med.

– Vi har ikke økonomi til å hente og betale spillere. De som vil til oss må være spillere som går rett inn på laget og styrker det. Om du er like god som en lokal, så spiller den lokale, det er det ingen tvil om. Vi vil ikke gå ut for å hente spillere fra Tromsø og langt her ifra. Vi vil jo som alle andre styrke laget, men aller helst spillere med ei slags lokal-forankring. Og det er vi stolt over, forteller Eggen og legger til at man må være forsiktig slik at man ikke dreper engasjementet utenfra.

– Man må være forsiktig, ellers mister man engasjementet i bygda, interesse i sponsorer også videre. Da vil spillere i egen avdeling tenke at det hjelper ikke hvor god de er, for de får ikke sjansen uansett.