Ingebrigtsens rekord lyder på 4.43,13. Det er 1,66 sekund bedre enn marokkanske Hicham El Guerroujs 4.44,79 – som ble satt i 1999, året før Jakob Ingebrigtsen ble født. 2000 meter er en uvanlig øvelse som løpes sjelden og ikke er med i mesterskap.

– Det gikk som jeg forventet og håpet på i forkant, sier Jakob Ingebrigtsen til VG.

Han ble syk under VM i august, men har blitt bedre og bedre i etterkant.

– Men man vet aldri hvordan det går, oppladningen har ikke vært optimal.

– Det var veldig nervepirrende, og veldig gøy at det gikk, sier kjæresten Elisabeth Asserson. De gifter seg senere i høst.

Jakob Ingebrigtsen tok en æresrunde med det norske flagget til ekstase fra publikummet i Diamond League-stevnet i Brussel. Sisterunden hans gikk på sterke 55 sekunder, men det var først og fremst en veldig høy hastighet de første rundene som hjalp Sandnes-fenomenet til verdensrekord.

Elisabeth Asserson og Jakob Ingebrigtsen etter pressekonferanse i Brussel. Foto: Herman Folvik

– Det er helt vanvittig det han får til. Dette her er et klasseløp. De andre er ikke i nærheten av å følge, sier Jann Post, NRK-kommentator.

– Dette er et nytt nivå han har tatt det til.

Reynold K. Cheruiyot ble nummer to med 4.48,13. Stewart McSweyn kom på tredjeplass med 4.48,77. Narve Gilje Nordås ble nummer seks, tiden var 4.50,64 - bare 63 hundredeler bak Jakob Ingebrigtsens gamle europarekord på 4.50,01 fra Bislett 2020.

Ingebrigtsen slet med sykdom under VM. Den sitter fortsatt litt i kroppen, selv om han er på bedringens vei.

– Det er imponerende, for all del. Med sykdom og alt. Sånn er det, det er ikke alt som biter på alle, sier Narve Gilje Nordås om Ingebrigtsens verdensrekord til NRK.

22-åringen satte i juni verdensrekord på den uvanlige øvelsen to engelske mil: 7.54,10 i Paris. Jakob Ingebrigtsen har gjort det klart at hans ambisiøse mål er å sette ytterligere åtte verdensrekorder:

1500 meter, én engelsk mil, 3000 meter, 5000 meter, 10.000 meter, halvmaraton, maraton og 3000 meter hinder.

– Jeg er veldig glad for å ha tatt rekorden på 2000 meter og to engelske mil på første forsøk, fordi det er uvanlige øvelser. Da slipper jeg å bruke flere forsøk på det, sier Ingebrigtsen.

– 1500 meter arrangeres mye oftere og det er mange flere sjanser.

– Hvor setter du dette løpet sammenlignet med Paris-rekorden og andre av dine beste løp?

– Jeg ranker den ikke. Det er et godt løp og en rekord tatt, så nå kan jeg fokusere på andre rekorder.

I VM ble det gull på 5000 meter og sølv på 1500 meter. Jakob Ingebrigtsen har vunnet alle de seks Diamond League-stevnene han har løpt i år.

VERDENSREKORD: Jakob Ingebrigtsen var overlegen på 2000 meteren i Brussel. Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / NTB

Narve Gilje Nordås var sliten etter målgang.

– Det var brutalt. Jeg ble veldig stiv. Det er stor forskjell på 2000 meter og 1500 meter, og en så tøff åpning passer meg ikke så bra. Jeg kjente syre ut i armene på slutten, sier Nordås til VG.

  • Magnus Tuv Myhre brøt 10.000-meteren i Belgia. Han hadde ikke dagen og slet i varmen da det nesten var 30 grader. Sondre Guttormsen ble nummer åtte i stavkonkurransen med 5,82.

Senere starter i Brussel:

  • 5000 meter (kl. 21.26): Karoline Bjerkeli Grøvdal.

  • 400 meter (kl. 21.53) Håvard Bentdal Ingvaldsen.

NRK sender stevnet.