Hun måtte se at svenske Linn Svahn, Frida Karlsson og Jonna Sundling farget pallen gul og blå etter den klassiske sprinten i tyske Oberhof. Det var nesten to sekunders margin ned til Skistad på fjerdeplass.

Norges sprint-ess måtte medgi at hun «ikke var helt i draget og kanskje mangler litt», i tillegg til at det var en hard og tøff løype.

Overfor Viaplay måtte hun også innrømme at det selvfølgelig er kjipt at det endte med tre svensker foran henne.

– Men i dag har jeg ikke sjanse. Da er en fjerdeplass det jeg klarer i dag, sier Skistad til kanalen.

Dermed fikk svenskene en slags revansje etter det som skjedde under verdenscupsprinten i Davos under Tour de Ski den 3. januar.

Da ville svenske ledere ha henne disket for en manøver underveis. Skistad dro hjem til Norge etter den konkurransen, men skrev følgende på Instagram:

«Hjem og trene, mens svenskene holder på i juryrommet».

TV 2-ekspert Petter Skinstad sier følgende til VG etter fredagens sprint:

– Svenskene kan noe annet enn å være i juryrommet også, sier han – som en liten humoristisk pekefinger i retning Norges sprintstjerne:

– Men Skistad leverer som alltid på internasjonalt toppnivå. Men i dag er hun ikke i nærheten av å slå de tre overlegent beste svenskene.

TV 2-EKSPERT: Petter Skinstad, her avbildet under langrennsåpningen på Beitostølen i november 2023. Foto: Geir Olsen / NTB

Det er første gangen Norges store sprint-ess havner utenfor pallen denne sesongen. I de foregående sprintene i verdenscupen har hun fem pallplasser på fem forsøk.

Men bak Skistad ble det ellers en helsvart norsk dag.

Kristin Austgulen Fosnæs og Maria Hartz Melling røk begge ut allerede i prologen. Ane Appelkvist Stenseth, Mathilde Myhrvold og Tiril Udnes Weng sa takk for seg i kvartfinalen.

Resultatene markerer bare fortsettelsen på en svak norsk sprinttrend. De tre første månedene av sesongen er det bare Skistad som har havnet på pallen.

De øvrige norske har i det hele tatt slitt med å komme seg blant de seks beste og dermed til en finale.

– Situasjonen er dessverre snudd helt på hodet fra et oppløftende fjorår, vurderer TV 2-ekspert Skinstad da VG presenterer de nedslående sprintresultatene for denne sesongen.

SVENSK JUBEL: Linn Svahn (midten) jubler for seieren i Oberhof fredag, der Frida Karlsson og Jonna Sundling endte på andre- og tredjeplass. Foto: RONALD WITTEK / EPA / NTB

Han viser til et godt bilde på nettopp det, da Norge blant annet tok en historisk tredobbel-triumf i sprint i 2023.

– Laget som helhet presterer mye dårligere enn i fjor. Egentlig dårligere enn vi fryktet de skulle gjøre i fjor også. Det er bekymringsverdig at de ikke har klart å ta vare på det positive året de hadde og klart å bygge videre på det.

Ettersom hele laget – og ikke bare enkeltutøvere – har slitt denne sesongen, mener Skinstad det ikke lenger handler om at det norske laget er uheldige.

– Når laget som helhet svikter, så må man se på hva som er gjort. Både blant utøverne, støtteapparatet, trenerne, det medisinske og hele opplegget rundt. Det nærmer seg kollektiv svikt nå, sier TV 2-eksperten.

Det ble heller ingen god retur til verdenscupen for Johannes Høsflot Klæbo. For første gang på mange år røk han ut i en semifinale i sprint. Slik forklarte han nedturen: