– Hun er inne i en ond sirkel både på klubb og landslag. Jeg ser på henne som en A-landslagsspiller, men jeg tror det er bra for å henne å få spilletid nå. Hun må få litt selvtillit og flyt, sier Smerud.

Manglende spilletid i klubbhverdagen ble oppgitt som årsaken på Blakstad-grepet. Manchester City-spilleren har slitt med å etablere seg fast på laget det siste året, men har vært fast inventar på A-landslaget.

Nå tar hun et steg ned for å kunne slå tilbake, resonnerer Smerud. Han besøkte Blakstad i England forrige uke.

– Hun var ikke overrasket (over å bli utelatt) basert på den samtalen vi har hatt. Hun ser frem til å gripe sjansen på U23 og få kamper der, sier Smerud.

Ada Hegerberg er fortsatt ikke klar etter skaden som har holdt henne ute av spill den siste tiden. Det hersker også usikkerhet rundt hvorvidt Caroline Graham Hansen blir spilleklar, selv om hun ble tatt ut av Smerud.

– Denne samlingen kommer dessverre for tidlig for Ada. Caroline har fått en smell, og det er for tidlig å si om hun kan spille, sier trener Leif Gunnar Smerud på mandagens uttak.

Graham Hansen har slitt med en ankelsmell. Også Guro Reiten er usikker etter sin skade, men her er Smerud tydelig optimistisk.

Smerud tok ut troppen til et dobbeltmøte med Frankrike i slutten av oktober. Norge har fått en svak åpning i kvinnenes nye Nations League-format, og står i fare for å få en lengre vei til EM 2025 enn først antatt.

– Vi trenger poeng. Det er klart vi må konkurrere godt nå, utviklet laget og få satt spillet. Den entusiasmen og gløden jeg vil se er viktigst, da tar vi mye poeng, sier Smerud på spørsmål om hvordan han vurderer situasjonen.

PS! Maria Thorisdottir er tilbake på A-landslaget etter en lengre periode uten tillit fra den forrige landslagssjefen Hege Riise.