Klæbo takket nei til landslagsplass i våres. Han og Skiforbundet er foreløpig ikke enig om en avtale (se faktaboks) som gjør at han får gå for Norge i verdenscupen til vinteren.

Klæbos nei gjør at han må ordne et helt eget opplegg for alt – som trening, ski-parken og medisinsk behandling.

Han er fratatt Olympiatoppens ressurser, og dermed har han investert i sin egen rulleski-mølle i garasjen hjemme på Byåsen.

Den koster 1,4 millioner kroner.

– Jeg er lei av å bli padlet fra, så jeg skal lære meg det nå, sier Klæbo som har invitert pressen hjem til seg for en statusoppdatering.

Skiskytterkongen Johannes Thingnes Bø er en av få som har en egen rulleskimølle hjemme.

Klæbo bruker morfar Kåre Høsflot som trener og pappa Haakon Klæbo som manager, mens amerikanske Megan Stowe vil fortsette som han fysioterapeut og Lasse Gimnes bistår rundt kommunikasjon.

Før sist sesong – hvor Klæbo vant verdenscupen, Tour de Ski og tre VM-gull – var han knapt med landslaget på samling. Han hadde i motsetning til mange andre nær 100 døgn med høydeopphold i oppladningen til VM.

Kommende sesong er uten mesterskap, og Tour de Ski rundt nyttår vil være høydepunktet.

Morfar Kåre Høsflot sier på pressekonferansen at de i oppladningen til årets sesong vil bruke mye tid i høyden også i år.

– Jeg tror vi havner på 60–70 døgn i år, sier Johannes Høsflot Klæbo og legger til at sammenlagtseier i verdenscupen blir målet denne sesongen.

På pressekonferansen fikk Klæbo spørsmål om valget om å stå utenfor landslaget, og å ikke lenger trene sammen med laget han har vært en del av i seks år.

– Først og fremst så har jeg det fint. Jeg har mange gode kompiser som jeg kan trene med. Emil (Iversen) er en jeg trener en del med. Så akkurat den biten går veldig fint, sier Klæbo før han går inn på valget:

– Jeg hadde ingen plan om å gå ut av landslaget. Jeg bestemte meg den søndagskvelden, og fra jeg bestemte meg til media fikk vite om det, så gikk det vel et kvarter, forteller Klæbo og fortsetter:

– Vi satt rundt middagsbordet og da sa jeg: «Nå er det nok». Det er ikke én enkeltepisode i år. Det er noe som har bygd seg opp over tid og det er en totalvurdering jeg har gjort. Det er en totalbelastning som gjør at jeg tok det valget jeg gjorde.

Klæbo ville ikke gå inn på konkrete episoder, men kunne fortelle at en stor grunn for valget var ulik tankegang.

– Det har vært mye greier opp gjennom. Det er noen enkeltsaker man prøver å si ifra om. Jeg skal ikke stå her og si at jeg har fasiten på hvordan ting skal gjøres, for det har jeg ikke. Jeg er mer av den oppfatning at det handler om hvordan man skal behandle folk, hvordan skal man være mot hverandre og hvilke verdier som er viktige.

– Det er viktig at man klarer kommunisere og gjøre ting på en god måte. Det er kanskje det jeg savner litt, opplyser Klæbo.

Nå venter en sesong på egne bein, selv om Klæbo helst skulle hatt det annerledes.

– Det er mange måter å se det på. Nå har jeg muligheten til å kunne stå utenfor og prøve det også, selv om det egentlig var det siste jeg ville. Landslaget er det jeg har mest lyst til fortsatt, men når ting er som de er så føler jeg at man må si ifra. Dette var på en måte min måte å si ifra på, sier Klæbo.