Kjendiser, idrettsutøvere, familiemedlemmer og fans strømmet til Staples Center for å delta på minnestunden for Bryant og datteren. Den ble innledet med sang av superstjernen Beyoncé.

Deretter gikk flere personer i Bryants nærmeste krets, blant dem kona Vanessa, på talerstolen.

– Gud viste at de ikke kunne være på denne jorden uten hverandre. Han måtte hente dem hjem for å ha dem sammen. Kjæresten min, ta vare på vår Gigi, sa hun.

Basketlegenden Bryant, hans 13 år gamle datter og sju andre omkom i en helikopterulykke i slutten av januar. De to ble stedt til hvile i en privat seremoni nær hjemmet til Bryant-familien i California 7. februar. Mandag var det fansens og offentlighetens tur til å ta farvel.

Samtidig ble det kjent at Vanessa Bryant har gått til søksmål mot eieren av ulykkeshelikopteret. Hun hevder piloten opptrådte uansvarlig og aldri skulle ha lettet i det vanskelige været. Piloten omkom også.

Vanessa Bryant under mandagens minnemarkering for Kobe Bryant. Foto: LUCY NICHOLSON, REUTERS / NTB SCANPIX

Mamba

Staples Center var utsolgt i anledning mandagens minnestund. Pengene som kommer inn fra billettsalget går til Bryants egen organisasjon Mamba and Mambacita Sports Foundation. Den har som mål å føre arven etter basketlegenden og hans datter videre blant annet i form av å støtte idrettsaktivitet i fattige områder.

«Mamba» er kallenavnet Bryant ga seg selv underveis i basketkarrieren.

Køene var lange foran billettlukene mandag. Foto: Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB scanpix

I sin tale tegnet enken også et bilde av en ekstraordinær livsledsager.

– Han var den mest fantastiske ektemannen. Kobe elsket meg mer enn jeg noen gang kan uttrykke med ord. Jeg var ild. Han var is. Vice versa noen ganger. Han var mitt alt, sa hun.

Bryant spilte for Los Angeles Lakers i 20 år. I de 17 siste hadde han Staples Center som sin hjemmebane. Arenaen ble bygget i 1999.

Basketlegendens bortgang har resultert i stor sorg i Los Angeles. Han var byens mest populære idrettsmann.

En rekke offentlige minnesmerker har dukket opp i kjølvannet av Lakers-stjernens bortgang, og daglig har tusenvis av fans samlet seg utenfor Staples Center for å være sammen i sorgen.

Alyssa Shapiro og faren Rick Shapiro møtte opp utenfor Staples Center mandag. Foto: Stefanie Dazio, AP / NTB scanpix
Supportere med plakater av Kobe Bryant i Los Angeles mandag. Foto: Ringo H.W. Chiu, AP / NTB scanpix

Nøye valgt dato

Tilfeldig er det heller ikke at minnestunden ble lagt 24. februar. Bryant bar draktnummer 24 gjennom viktige deler av sin karriere, mens datteren Gianna hadde nummer 2 på sin trøye.

Bryants nærmeste familie, mange idrettsstjerner og samfunnstopper deltok på mandagens seremoni.

Siden helikopterulykken i slutten av januar er basketlegenden blitt gjenstand for en rekke rørende hyllester i forbindelse med NBA-kamper. Nylig ble han gjort ære på i forbindelse med allstarkampen. Der ble han hedret ikke med stillhet, men med applaus, jubel og taktfaste rop, samt sang av Jennifer Hudson og en tale av en annen Los Angeles Lakers-legende, Magic Johnson.

– Vi vil aldri igjen få se en basketballspiller som Kobe, sa Magic blant annet.

(©NTB)