Fredag gikk Lovise Heimdal inn til karrierebeste da hun kapret 2. plassen på 10 kilometer fri teknikk.

- Det var en fantastisk prestasjon, sier trener i Team Nord-Norge, Kristian Skogstad.

Hun gikk lørdagens sprint-prolog og var klar for kvartfinalen, men valgte å stå over den fordi hun ikke følte seg helt i slag.

- Det var en heller dårlig dag. Hun var kjørt etter fredagen og hadde ikke noe å gi, sier Skogstad.

Selvtillit

Søndag lå hun lenge godt an til en topplassering på 10 kilometer klassisk, men de siste kilometerne ble tøffe og Heimdal falt ned til 11. plass ved målgang. Hun var 36,1 sekunder bak finske Johanna Matintalo som vant foran Heimdals lagvenninne Anna Svendsen.

- Hun gjør seg ikke bort, men alle vet hva Lovise kan prestere. Sånn sett er det ikke der hun ønsker å være.

- Det er uansett en positiv helg når man får en andreplass, sier Skogstad.

Han tror det har gitt en boost i selvtilliten til Heimdal etter at hun i verdenscupen på Lillehammer endte opp med 50. plass på sprinten og 54. plass på skiathlon.

- Det gir selvtillit. Det er et ekstremt vanskelig og høyt nivå. Det gir troen på det som skal skje videre. Det er en god opplevelse og det er noe å ta med seg hjem i jula og fram mot det som skjer i Piteå, sier Skogstad.

Første helgen i januar er det ny runde med Skandinavisk Cup i Piteå. Da er det klassisk-sprint, 10/15 kilometer fri og 20/30 kilometer klassisk fellesstar på programmet.

To gode søknader

Erik Valnes gikk en svak 15 kilometer fri på fredag, men slo til på lørdagens sprint der han ble nummer fem.

På søndagens 15 kilometer klassisk gikk det atskillig bedre enn fredagens renn. Sørreisa-mannen endte på 10. plass, 1:09,8 bak Ristomatti Hakola som vant. Både fredagens sprint og søndagens 15 klassisk er på programmet i U23-VM til vinteren.

- Han har stabilisert seg på et høyt nivå. Det er ikke mye om å gjøre at han får seg en pallpass og når helt opp. Jeg er imponert over det han har fått til, sier Skogstad om Valnes sin sprint.

Søndagens 10. plass viser at han også har noe å gjøre i distanserennene, mener Skogstad.

- At han kommer så høyt opp som 10. plass, og ikke er langt bak vinneren og ikke langt bak en pall, det er imponerende. Vi vet at han er god i distanse også, men det å få det til dagen etter en så tøff sprint, det er veldig artig å se.

Både sprint fri teknikk og 15 kilometer klassisk er på programmet i U23-VM. Både lørdag og søndag var Valnes andre beste nordmann under 23 år.

- Det er to kjempegode søknader. Man kan vel ikke få noen bedre søknad enn det.

Merete Myrseth endte på 21. plass i søndagens renn. Fredag ble hun nummer 39, mens hun ble slått ut i kvartfinalen på lørdagens sprint.