Fredag var Team Klæbo og skiforbundet enige om en representasjonsavtale for kommende sesong. Søndag kom kontrabeskjeden, skiforbundet var ikke lenger enig med seg selv og vil forhandle videre.

Sparebank 1 bidrar med ti millioner kroner i året til langrenn. Sponsorsjef Stein Bugge syns det er oppsiktsvekkende at Johannes Høsflot Klæbo og skiforbundet ikke er enige om en avtale, noen uker før konkurransesesongen er i gang.

– Dette burde de ha landet for lenge siden. De er sammen hver helg gjennom vinteren på konkurranse, så de burde hatt god dialog og landet dette i april-mai, sier Bugge til VG.

SPONSORSJEF: Stein Bugge i Sparebank 1. Foto: Foto: Sparebank 1

Søndag erkjente langrennssjef Espen Bjervig overfor NRK at han fredag «burde uttalt seg mer nøyaktig», og at det ikke er avklart hvordan avtalen blir. Norges Skiforbund vil nå kontakte Klæbo og hans apparat.

Team Klæbo slo tilbake mandag:

– Vi har ikke noe nytt å si. Johannes har fått ja til å gå verdenscup, og vi anser oss som ferdig med saken, sa Klæbos PR-rådgiver Lasse Gimnes til NTB.

– Vi som hovedsponsor har en forventning om at de blir enige. Jeg er forundret over at de ikke klarer å lande en avtale, sier Bugge.

Krangelen mellom Klæbo og skiforbundet toppet seg da Klæbo inviterte til pressetreff sist onsdag, hvor han presenterte en ny sponsor. Partene gikk ut med informasjon fra forhandlingene.

– Det er uheldig at de holder på sånn, sier Bugge til VG – og understreker at han også refser Team Klæbo for at det ikke er blitt enighet.

BLIR IKKE ENIGE: Johannes Høsflot Klæbo (t.h.) og langrennssjef Espen Bjervig under VM i Oberstdorf i 2021, etter at Klæbo ble disket etter femmila. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sponsorsjefen forteller at det ikke er en tradisjon for at sponsorene i langrenn blander seg inn i sportslige valg. Han har hatt kontakt med både skiforbundet og Team Klæbo, men han har ikke hatt kontakt med partene i helgen.

– Vi sponser et fellesskap og ikke enkeltpersoner. Vi tror som sponsor at landslagsmodellen kan bli utfordret, ingenting varer evig. Men nå eksisterer denne landslagsmodellen og individuelle utøvere kan dra nytte av den i form av et fellesskap som administrasjon, reising og trening og alt rundt, sier Bugge.

VM-GULL: Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg (t.h.) etter at de mottok gullmedaljen på lagsprinten i Planica i februar. Foto: Terje Pedersen / NTB

Sparebank 1 har en avtale med Skiforbundet som strekker seg til VM i Granåsen 2025. Bugge er overbevist om at de finner en løsning.

Langrennssjef Espen Bjervig skriver følgende i en sms til VG: «For oss var det også ønskelig at vi hadde avtalen på plass tidligere, men det har vi dessverre ikke fått til.» Lasse Gimnes svarer at Klæbo-siden ikke ønsker å kommentere hovedsponsorens utspill.

Pål Golberg, som tok VM-gull med Klæbo på lagsprinten sist sesong, håper også på en snarlig løsning.

– Saken har vært en energilekkasje. Det opptar mye tankevirksomhet. Som tillitsvalgt i laget er jeg opptatt av at alle skal ha det bra i det hele, sier Golberg til VG.

Han er også regjerende verdensmester på femmila. Golberg vant foran Klæbo.

– Det er ingen vinnende part i dette. Vi ønsker å ha fokus på det vi holder på med, det er snart vinter og vi er skiløpere, sier Golberg om konflikten mellom skiforbundet og Klæbo.

For Golberg er fellesskapet på landslaget viktig. Han har flere av sine nærmeste venner der.

– Landslaget er det beste stedet for de aller, aller fleste. Vi må presentere et bærekraftig opplegg for sponsorene som er bra for fellesskapet, det er viktigste. Det er jeg opptatt av, sier Golberg.

Han har hatt lite kontakt med Klæbo gjennom sommeren.

– Når vi skal gå skirenn til vinteren er vi i bobla. Vi har et profesjonelt forhold til hverandre, også Johannes, så vi skal stå fint i det. Vi ønsker å ha de beste til start, sier Golberg.

Verdenscupen i langrenn starter i finske Ruka siste helgen i november.