Mens Carlsen har slitt i den pågående Norway Chess, der han nå er sjanseløs til å forsvare seieren, skal han fra den 21. juni delta i den første utgaven av Global Chess League.

I 2021 forsvarte Magnus Carlsen VM-tittelen i Dubai. Nå er han tilbake i den omdiskuterte ørkenstaten.

  • Det er seks såkalte franchise-lag, og Carlsen skal spille for det som heter SG Alpine Warriors.

  • Med på laget får han tre unge indere: Arjun Erigaisi (19), Gukesh D (17) og sist, men ikke minst R. Praggnanandhaa (17).

  • Det er to kvinner på hvert lag, og Carlsen spiller sammen med tyske Elisabeth Pähtz (38) og amerikansk-ukrainske Irina Krush (39).

  • Det er hurtigsjakk.

– Magnus liker sikkert å skulle spille med de tre unge inderne, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae til VG.

– Hva tenker du om denne turneringen?

– Det er ingen tvil om at det er ambisiøse krefter som står bak dette, og jeg tror vekten på kvinnelige spillere kan være positiv for å gjøre noe med sjakkens største utfordring.

VIDUNDERBARN: Praggnanandhaa er blant de tre inderne som skal spille på Magnus Carlsens lag. Foto: Frans Peeters

– Men om dette blir en suksess er for tidlig å si. Opplegget er heller ikke lett å gjennomskue, men blir forhåpentlig tydelig når de setter i gang.

I pressemeldinger fastslår FIDE (det internasjonale sjakkforbundet) at de gjennom denne turneringen skal «utforske innovative måter å promotere spillet på gjennom interaktive teknologiaktiverte plattformer ved å utnytte neste generasjons teknologier som 5G, kunstig intelligens og virtuell virkelighet».

Deltakerlisten er i hvert fall imponerende med navn som:

  • Verdensmester i langsjakk Ding Liren.

  • Verdensener og 14 ganger verdensmester Magnus Carlsen.

  • Tidligere verdensmester og sjakklegende Viswanathan Anand.

  • Fire ganger verdensmester for kvinner Hou Yifan.

  • Verdensmester i hurtigsjakk 2021 Nodirbek Abdusattorov.

  • Verdensmester i lynsjakk 2021 Maxime Vachier-Lagrave.

  • Tre ganger verdensmester i lynsjakk Aleksandr Grisjtsjuk.

  • Verdensmester i hurtigsjakk 2018 Daniil Dubov.

– Global Chess League vil bli en flott ny begivenhet i over-bordet-sjakk som aldri har blitt gjort før, sier Magnus Carlsen i en pressemelding.

– Jeg gleder meg til å være en del av et mixed-lag. Sjakk spilles av mange mennesker over hele verden, men det må også nærme seg andre idretter som tilskuersport. Jeg er optimistisk til at dette vil bidra betydelig.

I pressemeldingen sa Carlsen at han så fram til å «konkurrere mot Indias spennende nye generasjon», men det var før lagene ble bestemt.

FIDE hevder at turneringen vil nå 600 millioner seere i 160 land. I Norge er det altså VG+ Sport som sender.

– Magnus Carlsen har etterlyst nye konkurranseformater i sjakken og at sporten blir enda bedre til å engasjere publikum. Vi synes Global Chess League-formatet er spennende, og gleder oss veldig til å følge en av våre aller største stjerner i denne innovative turneringen, sier rettighetssjef i VG, Aslân Farshchian.