EM-kravet på halvmaraton er 1,10,30. Johaug fikk 1,11,25.

Samtidig som «alle» venter på et ja eller nei til om Johaug skal gjøre et helhjertet comeback i langrenn til VM i Trondheim til vinteren, lekte hun seg altså i Grue halvmaraton 1. mai.

– Det var kanskje litt for hard start. Det blir nok ikke min siste halvmaraton, det ga mersmak, sier Johaug til VG.

– Jeg er fornøyd, men samtidig kjenner jeg at det er noe å gå på. Dette er jo noe annet enn å gå på ski. Her handler det om «pacing» og jevn fart hele veien.

Johaug hadde på forhånd sagt at hun jaktet en sluttid på 1,09.30 – altså ett minutt foran EM-kravet.

– Det er ikke aktuelt for Therese å løpe EM om hun eventuelt skulle klare kravet, fortalte manager Jørn Ernst til VG nylig.

Den norske rekorden på halvmaraton innehas av Karoline Bjerkeli Grøvdal og er på 1,07.34.

Grue halvmaraton er Johaugs tredje konkurranse siden hun la opp etter OL-sesongen 2022.

Therese Johaug i aksjon i Grue onsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Omgitt av menn på alle sider sto hun på startstreken. Mange av herrene var nervøse for om de ville komme foran Johaug i mål.

Grue Halvmaraton ble vunnet av svenske Linus Rosdal. Distansen er 21,0975 km.

Therese Johaug gjorde comeback etter fødselen i det 17 kilometer lange skirennet Engadin Frauenlauf i Sveits den 3. mars og var deretter i en klasse for seg på tremila i NM på Lillehammer.

Johaug har hatt sterke resultater på friidrettsbanen også tidligere. I 2020 klarte hun VM-kravet på 10.000 meter under Impossible games på Bislett. Tiden var 31,40,67. Året etter løp hun 10.000 meter på 31,32.88.

Friidrettsforbundet har vært positive til at Johaug får EM-billett til Roma i juni, men ifølge manageren er det altså ikke aktuelt.