SVERIGE-DANMARK 26–23:

Etter tremålsseier over Danmark tirsdag venter semifinale for Sverige.

Svenskene så ikke mye ut for verden da laget tapte 30-33 for Polen i VM-premieren. Da hang jobben til trener Henrik Signell i en meget tynn gulblå tråd.

Men ting kan snu på nesten uforståelig vis i idrett. Sverige har vunnet alle sine seks kamper siden åpningsnederlaget.

Sverige senket Norge 31-28 og ble gruppevinner. Deretter slo svenskene Slovenia lett i åttedelsfinalen. Danmark ble tatt bare på farten.

– Jeg føler enorm glede og stolthet. Vi har jobbet hardt, og det er herlig å få betalt for det. Nå har vi flyt, medvind og suksess. Våre jenter var smartere, sier en svært fornøyd svensk trener, Henrik Signell, etter kampslutt.

Gråt av glede

Svenskene er klare for sin første semifinale i mesterskap siden EM 2010. Da gikk de til finale der de tapte klart for Norge. I VM er det første gang Sveriges kvinner har tatt seg helt til semifinale.

Sveriges toppscorer med sju mål mot Danmark, Hanna Blomstrand, gråt sine modige tårer etter kampen. Ikke bare fordi hun ble utnevnt til banens beste, men fordi hun aldri hadde trodd at Sverige skulle gjøre det så bra.

– Vi var historiske før vi gikk på banen, fordi Sverige aldri hadde vært i en kvartfinale, og så slår vi Danmark også..., sier Blomstrand.

Blomstrand fikk på mange måter sitt internasjonale gjennombrudd i seieren over Danmark. Lagvenninnen Isabelle Gulldén, selv etablert i mange år på landslaget, skrøt uhemmet.

– En skulle tro at hun aldri hadde gjort noe annet enn å spille her, så debuterte hun for halvannet år siden, sier Gulldén.

– Hva er din drømmefinale?

– Jeg tror Norge kommer dit, og da må det bli Sverige mot Norge, ler hun.

Frankrike blir Sveriges motstander i semifinalen i håndball-VM. De franske jentene tok seg av overraskelseslaget Montenegro i kvartfinalen med 25-22 tirsdag.

Norge må beseire Russland i Magdeburg onsdag før en evnetuell semifinale.

Hanna Blomstrand scoret sju mål i kvartfinalen mot Danmark. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Keeperhelt

Reservekeeper Filippa Idéhn får mye av æren for seieren. Hun kom inn etter at Stine Jørgensen gjorde 8-6 for Danmark. Fram til da hadde ikke førstevalget Johanna Bundsen reddet ett eneste skudd.

Idéhn vendte kampen nesten på egen hånd. Ved pause ledet Sverige 13-11, og da Idéhn reddet Fie Wollers straffekast på 18-14 hadde hun stoppet åtte av 14 avslutninger.

– Vi har to gode målvakter og det er en styrke for Sverige. De utfyller hverandre, sier den svenske treneren.

Sverige ledet på det meste med sju mål foran glissent besatte tribuner med bare 2387 tilskuere.

Sverige håndballtrener Henrik Signell har gått fra nesten sparken til heltestatus i løpet av halvannen uke. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Dansk trøbbel

Hva så med Danmark? De presterer meget bra på ungdoms- og juniornivå, men sliter fryktelig tungt med å få opp internasjonale klassespillere når de blir seniorer.

Tirsdag var Danmark egentlig uten sjanse mot Sverige selv om det jevnet seg ut helt mot slutten. Danskene hang etter fra 20 minutter og inn.

Larviks danske målvakt, Sandra Toft, var oppgitt etter kampslutt. Hun skjønte at det gikk dårlig etter at danskene egentlig åpnet best.

– Ser jeg glad ut, spurte Toft retorisk ut i rommet.

Danmark har ikke vunnet en internasjonal tittel siden OL-gullet i Aten i 2004. Det er en titteltørke på over 13 år.

Frankrike med favorittseier

Frankrike slo overraskelseslaget Montenegro i kvartfinalen med 25-22 tirsdag kveld.

Montenegro gikk overraskende til kvartfinale etter 31-29-seier mot Serbia. Svenske Per Johansson overtok som trener for montenegrinerne for bare fire uker siden.

Johansson fikk se jentene sine ta en rask 2-0-ledelse i første omgang i Leipzig, men Frankrike snudde kampen til pause.

I annen omgang beholdt favoritten initiativet. Montenegro kastet inn Storhamar-keeper Alma Hasanic Grizovic med et kvarter igjen, men Frankrike sto bra i forsvar, og det var for det meste de rutinerte spillerne til Montenegro som måtte dra lasset.

Montenegro fikk en gylden mulighet til å knappe innpå ledelsen da Frankrike fikk to spillere utvist med tominuttere samtidig i sluttfasen, men Frankrike sto imot og vant kontrollert, slik de også gjorde mot Ungarn i åttedelsfinalen.