– Nei, han er ikke klar, sier stefar og trener Stein ørn til Aftenbladet om eleven som står på start i Milano i dag.

Det vil si: Klar er han, men det er noe som mangler for UAE Team Emirates-rytteren som vant Milano-Sanremo, en av sykkelsportens fem monumenter, i 2014.

– Han har ikke fått gjort alt han pleier å gjøre tidligere i sesongen, han mangler noen ritt og noen treningsleirer. Så hver dag og hver konkurranse fram mot Flandern rundt (4. april) og Paris-Roubaix (11. april) kommer til å bli helt avgjørende, forklarer Ørn.

Ingen optimal oppladning

Koronaviruset har også satt sitt preg på Alexander Kristoffs oppladning til 2021-sesongen. Han er riktignok vaksinert, men har måttet gjøre endringer i planene som følge av situasjonen rundt om i verden.

Derfor blir dagens ritt, som er det lengste i sykkelkalenderen, brukt som oppkjøring til de to andre klassikerne i april.

– Alex har kjørt for få ritt, enkelt og greit. Så han kjører Milano-Sanremo med en stor usikkerhet. Men han kjører det han har. Formen hans er helt OK og han kjører for å konkurrere, han får ikke lov å ta rittet som ren trening. Men resultatet betyr ingenting. Det handler om å få en god gjennomkjøring, sier Stein Ørn.

112. i rekken

Rittet starter i motehovedstaden Milano. Regionen er nedstengt grunnet smitteutviklingen, men rittet får gå som planlagt. Målgang er i Sanremo, en middelhavsby nordvest i Italia.

Et jordskred har gjort at stigningen Turchino ikke er med i årets utgave. Men de to siste kneikene før mål, Cipressa og Poggio, blir ofte avgjørende for utfallet.

Årets ritt er det 112. i rekken.

Tidlig på 1900-tallet fikk den italienske journalisten Tullo Morgagni en idé: Hva med å arrangere et endags sykkelritt fra Milano til Sanremo?

Klokken fem om morgenen 14. april 1907 sto 33 ryttere klare på start. 60 hadde meldt seg på. Bare 14 ryttere fullførte.

Franskmannen Lucien Petit-Breton var førstemann i mål etter en iskald tur.

En sykkelklassiker var født.

Godt lag

Alexander Kristoff får med seg Sven Erik Bystrøm i UAEs sju manns sterke lag. Fernando Gaviria, Matteo Trentin og Maximiliano Richeze er også med. UAE har et godt sammensatt lag for «La Primavera» som rittet kalles.

– Det blir helt sikkert hardt. Det vil alltid være ryttere som angriper opp Cipressa og Poggio, og så vil andre posisjonere seg for en spurt. For laget sin del har vi ryttere i begge kategorier på start. Vi får se hvordan rittet utvikler seg, sier Kristoff.