Det skriver NRK.

– Norsk idrett kan ikke bli finansiert, styrt eller påvirket av den type krefter, sier konstituert generalsekretær Øystein Dale i NIF til kanalen.

Han snakker om planene i Kristiansand om at flere investorer med eierposter i spillselskaper skal spytte penger inn i Start. Norsk Tipping har kalt det «en etisk gråsone», mens fotballklubben selv mener investorenes bakgrunn er uproblematisk.

Øystein Dale mener en eventuell Start-investering vil true norsk idretts enerettsmodell. Foto: NTB Scanpix

– Slik jeg har fått dette forelagt, er dette personer som har tjent vesentlige deler av formuen sin på enten å levere til eller å være delaktige i internasjonale spillselskaper via virksomheten sin, sier Dale, som mener en eventuell Start-investering vil true norsk idretts enerettsmodell.

– Det er helt klart at de som går inn med penger fra spillsiden i Norge, gjør det for å slå sprekker i den norske enerettsmodellen. De gjør det ikke av rein idealisme, og det vil vi ikke ha i norsk idrett, fortsetter NIF-toppen.

Norges Idrettsforbund la tirsdag ut en redgjørelse på sin hjemmeside. Der understreker de at norsk idrett skal ikke finansieres av midler som stammer fra utenlandske bettingselskaper.

– Personer med nære økonomiske bånd til utenlandsregistrerte spillselskaper må ikke få mulighet til å utøve innflytelse over norske idrettsutøvere eller lag som deltar i norsk idrett. Norske idrettslag har et selvstendig ansvar for at så ikke skjer, står det i saken.

Det skal holdes ekstraordinært årsmøte i Start i neste uke. Der er det ventet at nysatsingen «Start en drøm» klappes gjennom.

Private oppsparte midler

Even Øgrey Brandsdal blir administrerende direktør i det nye aksjeselskapet.

– Hva tenker du om det Dale sier?

– Jeg registrerer hva han uttaler, utover det har jeg ingen kommentar.

– Norsk Tipping har kalt de nye planene «en etisk gråsone». Hva synes du om det?,

– Eierne av Start En Drøm AS er en del av et selskap notert på Oslo Børs. De har opplevd suksess og ønsker å bidra med private oppstarte midler til det beste for Start.

– Hva har de nye eierne signalisert at de ønsker med klubben, ønsker de å tjene penger?

– De ønsker å engasjere og inkludere Sørlandet. Vi skal drive nøkternt gjennom en bærekraftig modell.

Even Øgrey Brandsdal (t.v.) og Geir Tønnesland (t.h.) presenterte investorplanene på en pressekonferanse på Sparebanken Sør Arena torsdag i forrige uke. Foto: Steffen Stenersen

– Sterke følelser for klubben

– Dale mener en eventuell Start-investering vil true norsk idretts enerettmodell, og de de nye eierne ikke gjør dette av ren idealisme Hva tenker du om det?

– Flere av de nye eierne har lokal forankring som har bodd et steinkast unna Kristiansand Stadion. Noen har sågar vært tidligere Start-spillere og har naturlig nok, som mange andre, utviklet sterke følelser for klubben. Det er et veldig godt utgangspunkt.

– Hadde dere forventet at slike saker ville komme når bakgrunnen til eierne ble kjent?

– Det var ikke uventet at bakgrunnen til de nye eierne ville bli kjent, noe vi anser som uproblematisk.

– Hva tror du slike saker vil gjøre for villigheten til investorene til å gå inn i Start?

– Vi var forberedt på nyhetsinteressen, noe som er helt naturlig. Alle vi som er en del av Start En Drøm AS opplever stor støtte, både fra byen og klubbens medlemmer. Det gir selvsagt stor motivasjon og iver etter å komme i gang.