Johaug vant rennet over ti kilometer i klassisk stil med hele 58,9 sekunder. Nærmest i det nasjonale åpningsrennet kom junioren Helene Marie Fossesholm. Deretter fulgte Heidi Weng, ett minutt og 12 sekunder bak Johaug.

Men fredag startet Linn Svahn det som lignet en svensk-norsk psykisk krig, etter at konkurrentene Ebba Andersson og Frida Karlsson imponerte i svenskenes sesongstart.

– Det er ingen i verden som slår dette, sa Linn Svahn, som endte på 4.-plass i Sverige, til Aftonbladet.

Fossesholm er spent på om svenskene er like skråsikre etter løpet til Johaug.

– Det er hardt å melde at ingen hadde slått Therese i dag, når de ikke har peiling på hvordan Therese ligger an og hvilken form hun er i. De har jo sett gang på gang hvor god Therese er gjennom hele sesongen, ikke bare ett renn, men hun går solide renn hver gang, sier Fossesholm til VG.

– Tror du det blir stille fra svenskene etter tre renn i Ruka neste helg?

– Det er godt mulig. Jeg vet at svenskene er knallbra. Men det er godt mulig de er stille og litt mer forsiktig med hva de sier etter Ruka. Therese er i slag, svarer Fossesholm.

19-åringen sier de norske damene ikke biter på svenske utspill.

– Det er før rennet de har mulighet til å være litt breiale, de kan ikke være det etterpå, sier Fossesholm.

Johaug: - Vi får se neste helg

Johaug gikk strålende fra start til mål.

– Jeg er kjempefornøyd med løpet i dag. Jeg har vært litt usikker på hvordan formen har vært. Det er veldig godt å få bekreftelsen jeg fikk i dag, sier Johaug til VG etter årets første skirenn.

Johaug forteller at hun hadde fått med seg Svahns utpsill.

– Hun kan stå for det hun sier, sier Johaug og fortsetter:

– Jeg kan godt være jokeren hvis de mener at ingen kan slå Ebba og Frida om dagen. Det er mulig ikke jeg klarer det heller. Vi får se neste helg.

– Hadde de slitt med å slå deg i dag?

– Ja, jeg gir ingenting gratis, svarer Johaug.

Johaug brukte i alle fall kort tid på å svare advarselen fra Sverige i sporet. Allerede etter 2,5 kilometer ledet Johaug med 16 sekunder. Ledelsen var nesten doblet 2,5 kilometer senere. Da ledet hun 30,4 sekunder på Weng som startet et halvt minutt før skistjernen fra Dalsbygda. Noen hundre meter senere sa Johaug også farvel til det som da var hennes nærmeste konkurrent i sporet.

Weng: - Ikke ofte jeg slipper

Heidi Weng ble tatt igjen av Johaug som startet 30 sekunder bak allerede etter 3 kilometer. Weng klarte ikke å holde ryggen og henge seg på.

– Det er ikke ofte jeg slipper, og på sånn føre som det er her, så burde det være fordel å være bak, og ganske lett å ligge bak, sier Weng til VG.

– Jeg tror ikke det funker så veldig psykisk på noen om man prøver det ene eller det andre. Det er bra de har høye forventninger til seg selv.

Weng følte seg tung fra start til mål og hadde ikke sjanse på Johaugs tempo. Weng tror svenskene skal slite med Johaug.

– Det er bra at de har høye forventninger til seg selv, sier Weng.

Helene Marie Fossesholm var på sin side meget fornøyd med sitt første skirenn som landslagsløper.

– Jeg er nærmere enn jeg var i fjor. Jeg fikk god følelse underveis og får vist at jeg har tatt nye steg siden i fjor, sier Fossesholm.

SUVEREN: Therese Johaug foran Heidi Weng. Foto: Terje Pedersen