Etter 24 strake sprintseirer ble Klæbo slått under verdenscupåpningen i Ruka, da Erik Valnes staket fra ham på oppløpet.

24-åringen fra Trondheim er en veloppdragen mann. Etter rennet ga han Valnes mye ros. Men lagkamerater og sprintlandslagstrener Arild Monsen så at 2. plassen gjorde Klæbo forbannet.

– Jeg tar av meg hatten for Erik. Men det vekket noe i meg. Jeg hater å tape skirenn. Alt handler om ikke å tape skirenn, sier Klæbo til VG.

– Tapte og tapte, du ble nummer to!

– Sånn har det blitt, svarer Klæbo og legger til at å bli nummer to er en bra prestasjon.

Dette er oppløpet som gjorde Klæbo arg:

Men likevel. Det er langt fra seier. Og på et testrenn under landslagssamlingen på Skeikampen midt i desember viste Klæbo ingen nåde. Arild Monsen forteller at Valnes var sjanseløs.

– Erik var ikke en gang oppe og luktet på Johannes, sier Monsen og ler litt.

– Hvordan var Klæbo egentlig etter 2. plassen i Ruka?

– Han var arg og forbannet etter den hendelsen. Det har sittet i, svarer Monsen.

foto
24 STRAKE SEIRER: Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i prøve-VM i Oberstdorf i januar, da ble Erik Valnes (t.v.) nummer to og Pål Golberg nummer tre. Foto: Heiko Junge

Den dagen Klæbo legger opp skal han sette seg tilbake og tenke på sin strålende seiersrekke på sprint, som også inneholder OL- og VM-gull på sprint og lagsprint.

– Nå tenker jeg mest på å slå tilbake, sier Klæbo og ler.

Valnes mener seieren gir håp. Det er mulig å slå Klæbo på sprint. Samtidig frykter han det verste fra Klæbo fremover.

– Jeg kan ha gjort ting verre, sier Valnes og ler litt.

Han så at Klæbo var uendelig misfornøyd etter 2.-plassen.

– Han holdt masken bra etterpå. Jeg så at han jobbet med seg selv, for han var ikke spesielt fornøyd, sier Valnes.

– Utrolig sterk

Valnes mener det er ekstra imponerende å levere en slik seiersrekke på sprint.

– I sprint er det mange tilfeldigheter. Det skal så lite til før man er uheldig, fordi det er så tett. Det mest imponerende er at han så sjelden er uheldig. Johannes er så utrolig sterk, sier Valnes.

Så nådeløs var Klæbo to dager etter sprinttapet for Valnes:

Neste sprint er 8. januar under Norgescuprennet på Lygna. Helgen etter er det NM-sprint i Granåsen. Valnes innrømmer at han har lurt på om det er mulig å slå Klæbo.

– Johannes er ledestjernen. Vi er gode kompiser. Vi har matchet hverandre og det har hendt at jeg har slått ham på trening. Det store spørsmålet om det er mulig å slå ham i konkurranse er fjernet nå. Seieren gir motivasjon og selvtillit foran VM. Jeg har en sterkere posisjon i feltet, sier Valnes.

foto
PÅ SAMLING: Midt i desember var sprintlandslaget på samling på Skeikampen. Foto: Geir Olsen

Landslagstreneren så noe nytt i Klæbo etter 2. plassen. Monsen tror det vil føre til enda mer skjerpet 24-åring.

– Selv ikke Johannes kan vinne alt. For meg er Johannes en stor inspirasjon på laget. Han gir og han tar. Han er så strukturert, det smitter over på de andre. Han er innovativ og en god lagkamerat, sier Monsen.

Klæbo slo tilbake under verdenscupåpningen og vant minitouren sammenlagt. Samtidig passerte han Petter Northug i antall verdenscupseire. Northug har 38. Klæbo har 39, i en alder av 24.

Torsdag 25. februar er det VM-sprint i Oberstdorf. Klæbo er tittelforsvarer.