– Jeg synes steget de har tatt er helt riktig. Jeg står 100 prosent bak det. Jeg har sett innenfra hvordan det har plaget dem at de ikke kunne dele noe, men nå ble det for mye. Det er riktig at dette kom ut slik at guttene får sympati, sier Daniel Wessfeldt til VG.

Svensken har i lang tid vært manager for Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen. Han er tett på dem i forbindelse med Diamond League-stevner og mesterskap.

Brødrene gikk torsdag for første gang inn på bakgrunnen for familiekonflikten og bruddet med pappa Gjert som kom vinteren 2022.

I BRYLLUP: Daniel Wessfeldt var gjest i Jakob Ingebrigtsens bryllup i september. Foto: Helge Mikalsen / VG

Brødrene fortalte i VG om en oppvekst med ubehag, frykt og vold. Gjert Ingebrigsten kaller uttalelsene for «grunnløse», og sier han aldri har utøvd vold mot egne barn.

Gjert Ingebrigtsen er fremdeles trener for Narve Gilje Nordås, som er blitt en av verdens beste løpere. Friidrettsforbundet ga ikke Gjert Ingebrigtsen trenerakkreditering under VM i sommer, og vil heller ikke gjøre det i mesterskap i 2024. Dette har fått stor medieoppmerksomhet de siste ukene.

– Det har nok vært veldig belastende og slitsomt, mer enn jeg kunne forestille meg. Det ble ingen annen utvei enn å gi mer informasjon nå. Det måtte bli sånn, men det er kjedelig at det blir slik, sier Wessfeldt.

Han er blant agentene med flest store friidrettsnavn på sin klientliste. Han er mellomleddet når ulike stevner vil ha Jakob Ingebrigtsen til å løpe.

BRØDRE: Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen. Foto: Vidar Ruud / NTB

– Hvordan har du opplevd Gjert?

– Han var veldig bestemt, det var han som var sjefen for guttene. Jeg har ikke opplevd noe ubehagelig med ham, og det hendte at vi hadde det trivelig og litt gøy. Men jeg visste ikke om alt dette den gangen, svarer Wessfeldt.

– Når fikk du vite om brødrenes historie?

– Jeg hadde aldri hørt rett ut hva det var. Jeg forsto at det var noe som ikke var bra. Og at det var noe som var virkelig ille, siden det ble en krasj som dette.

– Men jeg har aldri gått inn for å få vite eller for å spørre dem om det. Utover at jeg har skjønt at noe var galt.

Svensken er åpen om at han har sett at brødrene er blitt preget av den store oppmerksomheten og konflikten.

– Jeg har sett hvordan det har plaget dem. Jakob er den som har vært tyst og beinhard, men med det sagt så er det ingen som kan si imot at dette har vært veldig tungt psykisk for alle tre. Men jeg så ikke det så tidlig, sier Wessfeldt.

– Når oppdaget du at de hadde en så alvorlig historie?

– At noe hadde skjedd forstår man jo når de tre brødrene tok standpunktet med å ikke fortsette med Gjert. Det måtte være noe mer.

Jakob Ingebrigtsen har tatt OL-gull på 1500 meter og to VM-gull på 5000 meter de siste årene. Han er sett på som verdens beste løper på mellomdistanse.

– Det han har fått til har vært fantastisk. Jakob og jeg har ikke snakket så mye om dette. Jeg har kanskje snakket mer med de andre brødrene. Men at Jakob har klart disse prestasjonene, med dette i bakgrunnen, er fantastisk, sier Wessfeldt.