Onsdag ble det kjent at konflikten mellom Klæbo og Norges Skiforbund fortsetter med full styrke.

Klæbo vil ikke godta den representasjonsavtalen han har fått tilbud om. Ifølge Klæbo-leiren handler uenigheten bare om åtte-ni dager fri.

– For meg blir det litt uforståelig at vi ikke kan bli enige om antall dager det er snakk om å ikke representere landslaget, sier manager Haakon Klæbo.

REAGERER: Langrennssjef Espen Bjervig. Foto: Lars Thomas Nordby / NTB

Klæbo senior så seg nødt til å «bryte» avtalen om å holde innhold fra forhandlingene med Norges Skiforbund hemmelig.

– Hva tenker du om at han bryter den avtalen, langrennssjef Espen Bjervig?

– Det var litt overraskende at han gjør det. Vi opplever at begge parter er under press. Når han gjør det, så har vi også en ytring vi har lyst å komme med, innleder Bjervig overfor VG.

Han lekser opp bakgrunnen for konflikten:

En utøver utenfor landslaget må ha en representasjonsavtale. En helt standard avtale som beskriver utøvernes og forbundets plikter.

– Når Johannes i vår takket nei til landslaget, da skal han ha en representasjonsavtale for å kunne gå i verdenscupen, sier Bjervig.

Blant landslagene er det kun eliteutøvere som har lov å ha ett privat sponsormerke på tøyet sitt.

– Denne rettigheten tilbød jeg Johannes ved at han inngikk en avtale som gikk fra sesongstart til NM, før Johannes fikk fri gjennom hele NM, og før han trer inn i skiforbundet fra NM og ut sesongen.

– Dette tilbød vi allerede i juni. Det er dette han har takket nei til, for han vil ha ytterligere friperioder, sier Bjervig.

– Dette gjør det vanskelig for meg. Hvorfor skal jeg tillate å belønne en utøver som har valgt å takke nei til fellesskapet? Hvorfor skal den utøveren få større rettigheter gjennom sesongen enn de som er med på fellesskapet, og er med å bygge det opp gjennom hele året?

Bjervig slår fast at det er der denne saken står.

– De ekstra ni dagene kan Johannes få når som helst. Han kan gå inn og ut hver eneste dag. Spørsmålet er om han skal ha da skal få bruke det private merket, som eliteutøvere har.

– Skal han bruke det privat merket, så får han de samme betingelsene som de har.

– Så når Klæbo-leiren sier at det ikke handler om penger, så er ikke det hele sannheten?

– Det får han svare for, men slik jeg har opplevd situasjonen, så ønsker han det merket på drakten.

– Den fleksibiliteten med å gå inn og ut, den får man ikke sammen med det merket. Dette er noe elitegruppen har kjøpt ut fra Norges Skiforbund.

– Men det er riktig at det er ni dager det står om?

– Ja, at han ønsker ni dager fritak fra å bidra inn til fellesskapet, men likevel ha godene fellesskapet tilbyr han.

– Klæbo sier at det begynner å bli nok kameler å svelge. At det ikke noe super-must for han å gå verdenscup. Er det bare han som svelger kameler?

– Det tilbudet som Johannes har fått av oss er det ingen som har fått før. Det er ingen som har fått tilbud om å ha de samme godene som en elitelandslagsutøver, men står fritt hele året og ikke bidra i fellesskapet – men gjennom sesongen hente ut alt av fellesskapet. Og i tillegg ha privat merke. Det er det ingen som har hatt, sier Espen Bjervig.