– Det var ikke den telefonen de ville ha.

Det var to dager igjen til Premier League-start. Eirik Bakke skulle sitte som ekspert i Viaplays studio.

Men nå ringte han sjefene sine. Den tidligere Leeds-spilleren hadde blitt kontaktet av Lillestrøm. Romerike-fotballens stolte flaggskip trengte ny trener, etter at Geir Bakke på sjokkerende vis reiste til erkerival Vålerenga.

Det koker både på tribunen og på banen når Brann besøker Lillestrøm søndag. På sidelinjen står vertenes trener Eirik Bakke.

Etter flere år på utsiden er han tilbake i gamet. Det er her han hører hjemme, som en mann oppvokst i fotballgarderober.

Men på et tidspunkt måtte han bare ut av boblen.

En altoppslukende tilværelse

Etter 2021-sesongen var Bakke ferdig i Sogndal. Da hadde han vært hovedtrener i barndomsklubben i nærmere syv år.

Til da hadde livet hans vært en fotballreise så å si uten pustepauser, fra oppveksten i Sogndal, over 200 kamper for Leeds og Aston Villa i England, gullfest med Brann og en lengre periode først som spiller, og så trener tilbake i Sogndal.

Spesielt hos sistnevnte var tilværelsen preget av en konstant kamp for opprykk eller for å holde plassen i Eliteserien.

– Jeg følte jeg måtte ut og få litt «input». Du lever i den boblen med kamp, seier, planlegging, treningsleirer og alt annet, sier Bakke.

Som trener måtte han gå «all in» 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Det var på tide å prioritere familien og de fire barna.

Så ringte Viaplays sportssjef Kristian Oma. De ville ha ham som ekspert da de begynte å sende Premier League i fjor høst. Men Bakke var usikker på om dette var noe som passet ham.

– Første gangen jeg satt i studio, var jeg veldig usikker, for eksempel på når man skal prate, og så har jeg mitt språk, sier Bakke på kav sognemål.

Han smiler der han står på Vigernesjordets ulastelige gressmatte. Det er fortsatt noen dager til kampen mot Brann når Bakke tar en prat med Aftenposten etter en LSK-økt. En gjeng smågutter strømmer til for å hilse på når spillerne er ferdigtrent. Fotballgløden lever i Lillestrøm.

Bakke tar seg god tid til oppmøtte journalister. Han virker tilfreds med tilværelsen etter halvannen måned tilbake i treneryrket.

Men det var ikke gitt at han skulle returnere til det nå.

Bakke trivdes etter hvert svært godt som fotballekspert på TV. Foto: Morten Uglum / Aftenposten

Slapp grublingen

For Bakke trivdes svært godt i TV-jobben. Han fikk prioritert familien, samtidig som han så fotballen fra en annen side enn hva han var vant til. I tillegg hadde han tid til reiser der han samlet nye impulser som trener.

Etter hvert ble han også varm i eksperttrøyen.

– Jeg lærte mye om å være veldig godt forberedt, spesielt når du ser hvor profesjonelle og flinke mediefolkene er. Du har de som jobber med analyse også, så man er som et fotballag sammen. Så selv om jeg bare var innom fem-seks ganger i måneden, kom jeg veldig tett på dem. Miljøet der var veldig godt. Det beste med den jobben der er at du ikke tar den med deg hjem på søndagene, mens her grubler du hele uken etter kampene, sier Bakke og smiler.

Han tror han trengte en slik periode utenfor treneryrket.

– Det er altoppslukende å være fotballtrener. Sånn må det være, ellers gjør du ikke en god jobb.

46-åringen hadde godt av å roe ned litt. Han håper det nå gjør ham til en bedre trener og person for LSK-spillerne.

Men til tross for trivselen med ekspertjobben måtte han ringe Viaplay-sjefene to dager før Premier League-start. De vet at vedkommende kan forsvinne når de ansetter en aktiv trener som ekspert. Bakke satt i studio under åpningshelgen, før han tok fatt på oppgavene i LSK.

Det var imidlertid ikke noe snakk om å hoppe på første og beste tilbud. Bakke kunne fint fortsatt i Viaplay, men det ble med én sesong. Flere klubber hadde vært i kontakt tidligere, ifølge han. Om han skulle hoppe inn i noe nytt, måtte det være spennende nok.

– Ingenting mot noen andre lag, men det måtte være noe som LSK.

Eirik Bakke trengte en pause fra trenerlivet. Nå er han tilbake igjen – på et av stedene der det koker mest. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Stikk mot erkerivalen

Utenfor Åråsen stadion står statuen av ikonet Tom Lund. Stoltheten ligger tykt utenpå hos dem som elsker klubben. Den har jobbet seg tilbake etter det rystende nedrykket i 2019.

Én av spillerne på banen mot Brann er 19-åringen Henrik Skogvold. Bakke liker at slike talenter får sjansen i klubben. Han benytter anledningen til å komme med et stikk mot erkerival Vålerenga, som er i nedrykksstriden.

– LSK har valgt den ungdommelige veien. Det liker jeg, når du har Vålerenga som kjøper inn for mange millioner for å redde seg.

Mot Brann blir det imidlertid en vanskelig ettermiddag for LSK-laget. Sivert Heltne Nilsen gir gjestene ledelsen etter et kontroversielt straffespark, før Ulrik Mathisen dobler i annenomgang. LSK blir liggende på sjetteplass, og håpet om europacupplass denne sesongen er nok knust.

Ylldren Ibrahimaj og resten av LSK-spillerne var frustrerte over dømmingen i 0–2-tapet mot Brann. Foto: Frederik Ringnes / NTB

Men de oppmøtte på tribunen leverer.

– Det er gjort et fantastisk arbeid her. Folk brenner virkelig for klubben. Det minner meg om Leeds, der det akkurat som her var ett lag i byen. Åråsen er som Elland Road. Det er intenst, det er gress og trøkk. Jeg sier alltid at vi må gi folk det Lillestrøm vil ha, så kan vi gjøre det godt nok eller ikke, men så lenge vi gjør det, aksepterer jeg at vi taper av og til. Men den biten må ligge i bunn, sier Bakke.

Foreløpig skal han lede laget kun ut sesongen. Ingen av partene har snakket om noe mer foreløpig. Selv synes treneren hele situasjonen er befriende. Stort sett har alle klubboppholdene hans vært av det lange slaget. Nå konsentrerer han seg om nuet.

– Det er ingenting å tape. Vi skal ikke rykke ned, så det er bare å være offensiv. I Sogndal handlet det alltid om å rykke opp eller ned. Det var konsekvenser hele tiden.

– Og her kjenner du heller ikke alle?

– Nei, nettopp. Vi har folk herfra i trenerteamet, så jeg vet hvordan det er for dem.

Han har tilbrakt mye tid i en av engelsk fotballs heteste trykkokere. Nå er det Åråsen som gjelder for Eirik Bakke.