Ebba Andersson, Rosie Brennan og Frida Karlsson.

Det ble pallen på ti kilometer klassisk. De norske jentene var langt bak.

– Det var ikke noe sprut i det hele tatt. Jeg kom opp i tredjegiret og ikke noe mer. Den siste uka har ikke vært optimal, sier en sykdomsplaget Anne Kjersti Kalvå til VG.

– Jeg synes de norske er litt langt bak. Vi hadde høyere forventninger, sier Maiken Caspersen Falla i Viaplay-studio.

– Det er litt skuffende. Vi håpet på to norske topp seks. Så handler det om avstanden. 40 og 45 sekunder er litt mye i denne løypa, sier Marit Bjørgen.

– Hvis jeg hadde halvert tiden hadde jeg vært mer fornøyd. Men jeg føler jeg alltid har gjort det dårlig her. For min del var det egentlig helt greit, sier Heidi Weng til VG.

Ebba Andersson fikk kamp til døra av en amerikaner få hadde sett for seg skulle kjempe helt i toppen. Rosie Brennan pleier ikke å være i seierskampen på ti kilometer klassisk, men hun leverte sitt livs løp på distansen.

De største håpene for norske seere var Heidi Weng, Anne Kjersti Kalvå og Astrid Øyre Slind. De norske jentene var dog aldri i nærheten av å kjempe om topplasseringer i den knallharde løypa i de finske skogene.

Til slutt var Ebba Andersson sterkest. Hun slo Brennan med fem sekunder.

Astrid Øyre Slind ble beste norske på åttendeplass. Heidi Weng ble nummer ti. Begge godt over halvminuttet bak den svenske vinneren. Foran de norske jentene var det tre svensker, to tyskere, en finne og da amerikanske Brennan.

– Nå vet vi hvor landet ligger. I dag blir vi fragått. Vi har forventninger om å kjempe om pallen hver gang vi går verdenscup, sier trener Sjur Ole Svarstad.

SUVEREN: Ebba Andersson vant i Ruka. Foto: Jussi Nukari / NTB

– Ebba Andersson har en helt annen energi enn konkurrentene, sier NRKs ekspert Fredrik Aukland.

– Hun viser igjen at hun er i kalasform fra første stavtak, sier Niklas Dyrhaug i Viaplay.

– Det er litt skuffende at vi ikke har noen nordmenn helt oppi der, sier Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug.