– Det er vanskelig å forklare. Det er en stor skuffelse. Selv om vi i dag gjorde en god kamp, klarte vi ikke å score. Fra september til i dag har vi gjort feil og vi har måtte betale for dem, sier Italia-kaptein Giorgio Chiellini til TV-kanalen Rai Sport.

På overtid scoret Aleksandar Trajkovski for Nord-Makedonia på sin gamle hjemmebane i Palermo med et strålende skudd fra distanse. Få minutter senere blåste dommeren av playoff-semifinalen om en VM-billett til vinteren.

– Vi vant på den italienske måten mot Italia – ett mål på to skudd. Jeg er veldig glad og stolt etter denne seieren, sier Nord-Makedonias trener Blagoja Milevski.

– Jeg er fortsatt sjokkert. Jeg er overlykkelig over denne seieren, sier kaptein Stefan Ristovski.

Nord-Makedonia, som er nummer 67 på FIFA-rankingen, møter Portugal tirsdag til playoff-finale om Qatar-billett. Portugal slo Tyrkia 3–1 torsdag i sin semifinale.

– Jeg er stolt av at vi ga alt, men det er klart at vi er ødelagt og knust. Et stort tomrom vil følge oss, sier Chiellini.

VILL JUBEL: Nord-Makedonia tok av etter seieren i Palermo. Samtidig pep hjemmefansen mot de italienske stjernene. Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

– Akkurat som EM var min vakreste opplevelse i livet, er dette min største skuffelse. Vi kan ikke si noe. Slik er fotballen, iblant kan utrolige ting skje, sier Italia-trener Roberto Mancini.

Han la til at skuffelsen var for stor til å si noe om egen fremtid.

Det er første gang i historien at Italia taper en hjemmekamp i VM-kvaliken – etter 48 seirer og 11 uavgjort.

Det er andre gang på rad at Italia mister VM, etter at Sverige slo dem i playoffen 1–0 over to kamper i 2017.

Sjokkresultatet kommer et langt halvår etter at Italia overrasket med å vinne EM sist sommer.

«Hån for Azzurri», skriver avisen Corriere della Sera.

«Utrolig, nok en katastrofe», er overskriften i Corriere dello Sport.

Italia styrte kampen og hadde 32 skudd, mens Nord-Makedonia hadde fire. Men italienerne slet med å komme til store sjanser og nervøsiteten ble større og større. Italia-stjernene virket mer og mer rådville utover i annenomgang.

– Målet deres på overtid var et ekte mareritt, sukker midtbanespiller Marco Verratti.

– Det er vanskelig å godta og forstå.

Siden EM-triumfen har Italia slitt i VM-kvaliken – særlig med å score mål:

  • 1–1 mot Bulgaria

  • 0–0 mot Sveits

  • 5–0 mot Litauen

  • 1–1 mot Sveits

  • 0–0 mot Nord-Irland

  • 0–1 mot Nord-Makedonia

DRAMA: Her feirer portugiserne at Burak Yilmak bommet på straffe. Foto: Luis Vieira / AP

Nord-Makedonia må nå forberede seg på Portugal.

Otávio Edmilson sendte Portugal foran mot Tyrkia og Diogo Jota doblet etter en herlig pasning fra Otávio. Portugal dominerte store deler av kampen, men gjestene våknet etter pausen.

I 65. minutt reduserte storscorer Burak Yilmak etter et nydelig veggspill med Cengiz Ünder.

Og fem minutter før slutt fikk Tyrkia alle tiders mulighet til å utligne. Dommeren dømte straffe etter hjelp fra VAR, men den satte Yilmak i tverrliggeren og over til stor fortvilelse på Tyrkia-benken. Og på overtid scoret Matheus Nunes 3–1 for Portugal.