Johannes Høsflot Klæbo har invitert til pressetreff i Orkanger onsdag formiddag. Langrennsstjernen har fortsatt ikke signert en representasjonsavtale for kommende sesong. Landslagsløperne klør seg i hodet over konflikten mellom Klæbo og skiforbundet. Det handler blant annet om bilderettigheter.

– Jeg har prøvd å lese meg litt opp på det, jeg forstår saken, men jeg klarer ikke helt å forstå heller, så jeg syns det er en vanskelig sak å sette seg helt inn i, sier Sjur Røthe til VG.

Sammen med alpinistene Lucas Braathen og Alexander Aamodt Kilde har Klæbo engasjert advokat Pål Kleven i saken mot skiforbundet. Kleven har tidligere sagt til VG at utøvere har følt seg ignorert og respektløst behandlet. For to uker siden kom Klæbo med en advarsel til forbundet.

STAFETT-GULL: Johannes Høsflot Klæbo (fra venstre), Simen Hegstad Krüger, Pål Golberg og Hans Christer Holund vant VM-stafetten i Planica sist vinter. Foto: Terje Pedersen / NTB

Simen Hegstad Krüger ble VM-konge i Planica sist vinter sammen med Klæbo. Begge tok tre VM-gull, de vant stafetten sammen. Landslagsløperne møtte pressen under samling i Oslo sist uke.

– Jeg har fulgt med på saken, men jeg syns det er litt vrient å forstå hva konfliktens kjerne egentlig er. Jeg har aldri hatt noe problem med hvem som eier bilder av meg, sier Krüger til VG.

VG har forsøkt å komme i kontakt med Klæbos far Haakon Klæbo og rådgiver Lasse Gimnes om en forklaring landslagsløperne kan forstå på hvorfor Klæbo ikke skriver under på representasjonsavtalen, men har ikke fått svar.

Krüger er landslagsveteran og står med 10 VM- og OL-medaljer, fem av dem gull. Han prøver å forstå konflikten mellom Klæbo og skiforbundet.

– Det er jo sponsorene som er med og betaler lønnen vår og opplegget vårt, så jeg vil at de skal være fornøyd, så jeg forstår ikke hva de krangler om, sier Krüger.

I slutten av april sa Klæbo nei takk til å være på landslaget. Krüger forteller at konflikten mellom Klæbo og skiforbundet har vært et tema mellom løperne.

– Når våre sponsorer blant annet er Craft og Sparebank 1 så sier det seg selv at de ikke vil at jeg skal gå med Swix og DNB. Vi må være lojale mot dem som sponser oss, det kommer oss til gode, sier Krüger.

Etter det VG kjenner er partene i konflikten også uenige om sponsorlogo på konkurransedrakten. Som landslagsløper har man rett til å fronte en privat sponsor, når man går ut av landslaget mister man den retten, derfor kan Klæbo etter reglene ikke vise frem egen sponsor.

EGEN SPONSOR-LOGO PÅ LÅRET: Johannes Høsflot Klæbo har logoen til sin private storsponsor nederst på det høyre låret (til venstre i bildet) Her under Tour de Ski i januar. Foto: Terje Pedersen / NTB

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum ler litt brydd.

– Jeg har ikke skjønt saken helt, jeg tror ikke jeg har skjønt saken. Men det er bilder. Det må handle om hva de vil ha på seg mellom samlingene. Det er en ekstremt vanskelig sak å sette seg inn i. Det er iallfall ingen tvil om at det er steile fronter, sier Nossum.

Alle løperne VG snakket med mener det er bra at systemet blir utfordret. Didrik Tønseth er ikke redd for en liten feide.

– Men må utfordre for at systemet skal bli bedre for hver utøver og forbundet, men med veldig mye rettigheter til utøverne, så går det utover fellesskapet og forbundet. Balansegangen mellom fellesskapet og individuell utøver er vanskelig. Men i langrenn er vi avhengig av penger til drift, sier Tønseth til VG.

Det er drøyt seks uker til verdenscupen i langrenn starter i finske Ruka.