– Sesongen 2024/25 er konkurransene i Holmenkollen rett etter VM i Trondheim, og det blir ingen femmil i Holmenkollen, sier Michal Lamplot, rennleder for langrenn i Det internasjonale snøbrett- og skiforbundet, til Aftonbladet. Dagbladet har også omtalt dette.

Tilbake i 2021 ble det kjent i Nettavisen at femmila i Holmenkollen 2025 var borte fra FIS’ langsiktige kalender, og nå bekrefter altså Lamplot at den utgår.

Burde det være femmil i Holmenkollen hvert år?

Forfatter Thor Gotaas er trolig den i verden som kan mest om femmila. Han blir lei seg når VG ringer med budskapet første nyttårsdag, mens tonene fra Whitney Houstons «I will always love you» står på i bakgrunnen.

– Den første femmila i Holmenkollen var i 1888. Det er et av verdens eldste idrettsarrangementer. Det er eldre enn Boston Marathon. Det er som ikke å arrangere Wimbledon fordi de spiller tennis i OL på sommeren, sier Gotaas.

FOLKEFEST: Slik så det ut under VM i 2011. Foto: Line Møller / VG

Fra 1902 har Kollen-femmila vært arrangert fast. Foruten i 1909 er det kun snømangel og noen av de mest historiske hendelsene i Norge som har stoppet klassikeren:

  • 1905: Snømangel

  • 1909: Ikke arrangert

  • 1925: Snømangel

  • 1941-1945: Andre verdenskrig

  • 1990 og 1992: Snømangel, arrangert på Vang/Gåsbu.

  • 1994: OL på Lillehammer

  • 2009: Holmenkoll-anlegget ble bygget om før VM to år senere

– Holmenkollrennet er verdens eldste skisport-konkurranse og den moderne skisporten oppsto i Nordmarka. Det er rennet som samler mest folkeliv og tilskuere. Femmila er distansen som har definert idretten, det heter jo langrenn, som betyr langt skirenn, sier Gotaas.

TRIST: Forfatteren Thor Gotaas liker ikke beskjeden om Holmenkollen-femmila i 2025. Foto: Aurora Ytreberg Meløe / VG

Det pleier å være opp mot hundre tusen tilskuere på det ikoniske løpet. Sist vinter var første gang kvinnene fikk gå femmil i Holmenkollen.

– Å kutte ut femmila i Holmenkollen er helt rart, komisk, tragisk, idiotisk og uforståelig. Veldig rart å sette det på pause allerede for kvinnene, sier Gotaas.

De aktive virker å være imot avgjørelsen til FIS.

– Det synes jeg er kjedelig. Jeg synes heller man skal skyve det en uke og få en hvilehelg etter VM, sier Frida Karlsson til Aftonbladet.

– Virkelig, virkelig kjempekjedelig, sier en trist William Poromaa.

Britiske Andrew Musgrave raser i podkasten «Skirious problems».

– Når jeg har lagt opp vil jeg dra til skogen, bli stupfull og se folk gå 50 kilometer, sier Musgrave.

Ofte har femmila i Holmenkollen kommet helgen etter mesterskap, som herrene de siste årene har avsluttet med femmil. Etter VM i Planica sist vinter, var det mannefall i Holmenkollen helgen etter.

MASKIN: Hans Christer Holund jubler for VM-gull i femmil 2019. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Hans Christer Holund, som tok et legendarisk VM-gull på femmil i 2019, er enig med FIS i at det ikke er optimalt med femmil i Kollen en snau uke etter femmil i VM.

– Dropp femmila i Kollen i 2025, og start med blanke ark i 2026, sier Holund.

Han kommer med følgende forslag til FIS:

– Avslutt verdenscupen med femmila i Kollen og gjør det til tradisjon. De siste årene har altfor mange av de beste løperne stått over femmila fordi de ønsker å spare seg til sprint i Drammen etterpå eller andre renn senere i sesongen.

– Gjør om femmila til enkeltstart i den gamle løypa med tre runder på 16,7 kilometer, så tror jeg vi vil vekke en entusiasme rundt femmila i Holmenkollen vi ikke har sett siden VM 2011.

Stefan Marx, leder av Holmenkollen Skifestival, synes det er synd å bryte med tradisjonen.

– Samtidig var det ikke sikkert at vi skulle få se renn i Holmenkollen i 2025 i det hele tatt, siden det er VM i Trondheim. Derfor er vi glade for å få se verdens beste utøvere i Holmenkollen, selv om det blir andre distanser enn tradisjonen tilsier, sier Marx.

Han kaller Holunds forslag spennende.

– Vi har jo allerede sesongavslutningen i verdenscupen i Skiskyting de fleste årene og det setter en ekstra preg på arrangementet. Det kunne vært spennende å få til noe lignende med de nordiske grenene. Vi er klare for å gjøre verdenscupavslutningen til den folkefesten den fortjener!