Om et snaut år kan Lagerbäck lede landslaget i første sluttspill på 21 år.

Haaland scoret 44 mål på 40 kamper sist sesong for Salzburg og Borussia Dortmund. Han levde stort sett opp til forventningene som ble bygget rundt ham.

– Hvor ofte kommer det en Haaland til verden i Norge?

– Det er vel omtrent som man sier med sprintere: En gang hvert tiende år i land på størrelse med Sverige og Norge. Det er helt unikt.… også i og med at han var så tidlig ute og så ung. Det er veldig få spillere som klarer det. Du må gå tilbake til Messi (Lionel, Barcelona) og slike for å finne spillere som kan spille på det absolutte topp internasjonale nivået når de er 18-19 år. Det er ekstremt uvanlig, sier Lagerbäck til NTB.

I bakgrunnen humrer hans assistent Per Joar Hansen når det første Haaland-spørsmålet kommer. De to vet de sitter på rent fotballgull i måltyven.

Bjørn Maars Johnsen (til venstre), Erling Braut Haaland, Alexander Sørloth, Joshua King sammen med landslagssjef Lars Lagerbäck. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Bortskjemt

– Er en Haaland i form ikke mulig å komme utenom i et laguttak for deg?

– Ingenting er umulig, men vi har jo en veldig interessant situasjon nå med Erling og Josh (King) og ikke minst Sørloth (Alexander) som også gjør bra fra seg. I tillegg finnes det noen andre spisser med litt x-faktor også.

– Det kommer til å bli hyggelige spørsmål å ta tak. Vi er blitt veldig privilegerte der (spissplassene) nå. Og jeg vet ikke om Norge har hatt tre (Haaland, King og Sørloth) så suksessrike spisser samtidig noen gang tidligere. Jeg kan ikke huske det, selv tilbake i Drillo-tiden, sier landslagssjefen.

Sørloth er oppe i 29 scoringer på 44 klubbkamper denne sesongen i Trabzonspor. King har seks mål på 23 kamper i Bournemouth. Sørloth scoret søndag mot Galatasaray, mens King hadde mål og målgivende i kampen mot Manchester United lørdag.

I tillegg til denne trioen, er Sør-Korea-proffen Bjørn Maars Johnsen en spiller Lagerbäck liker godt.

Lurt

Lucien Favre fortsetter som Borussia Dortmund-trener. Det er gode nyheter for landslaget. Favre har vært klar på at klubben må finne en angriper som kan gi Haaland avlastning neste sesong.

– Dersom han (Favre) har sagt det, synes jeg det høres ut som klokt lederskap. Vi må ikke glemme at Erling fortsatt er en veldig ung spiller, sier Lagerbäck til NTB.

Haaland fyller 20 år senere i juli.

Til høsten venter et tett kampprogram på landslaget. Den viktigste kampen går mot Serbia 8. oktober. Vinner Norge den, vil det komme en «finale» i november om plass i neste års EM mot enten Skottland eller Israel.