– Jeg har gledet meg lenge. Det er fortjent når vi ser på hva gutta har levert i kvaliken, sier Alwande Roaldsøy til VG.

Italia-proffen, som signerte for Atalanta i 2020, har et poeng:

Over to runder med kvalifisering var Norge det laget som tok flest poeng – med 15 av 18 mulige.

I nest siste kamp ble Frankrike slått 2–1, etter scoringen fra Roaldsøy og Antonio Nusa:

Seieren sørget for at Norge tok seg til EM – og gjorde samtidig at storfavoritt Frankrike må følge mesterskapet fra sofaen.

– Den kampen mot Frankrike er kanskje noe av det beste jeg har vært med på, smiler Sogndal-spiller Erik Flataker.

– Vi har vært litt underdogs tidligere og det er fortjent at vi har fått til dette. Det er kult å vise de andre lagene at vi sitter på mye kvalitet, er dommen fra Roaldsøy.

Likevel reiser de norske laget til mesterskapet i Malta UTEN flere av spillerne som markerte seg i kvaliken.

Manchester United-talentet og kaptein Isak Hansen Aarøen og Benfica-spiller Andreas Schjelderup er blant de som har måttet melde forfall.

I tillegg mangler Antonio Nusa, som var en del av den norske troppen som røk ut av gruppespillet i U21-EM.

– Sånn er det litt for alle lag. Mange nasjoner må reise uten spillere som av ulike grunner blir igjen i klubbene fordi turneringen er utenfor landslagsvinduet. Det får vi ikke gjort så mye med, sier landslagssjef Luis Pimenta til VG.

– Selvfølgelig er det gode spillere som mangler, men vi har en fantastisk gjeng med veldig mye kvalitet, er vurderingen fra Flataker.

MANGLER: Norge må klare seg uten kaptein Isak Hansen-Aarøen, som skal reise med Manchester Uniteds førstelag i sesongoppkjøringen. Foto: Dave Thompson / Pa Photos / NTB

Måløyværingen har vært fast på Sogndal i årets OBOS-liga – og har notert seg for tre scoringen.

Sammen med spillere som Henrik Skogvold, Niklas Ødegård og Daniel Bassi er Flataker én av flere unggutter som har fått spilletid og erfaring i norsk toppfotball denne sesongen.

Den erfaringen kan bli verdifull i jakten på den første semifinalen for et norsk lag i U19-EM. På fem forsøk har Norge aldri gått videre fra gruppespillet.

– Det gir en ekstra motivasjon. Du merker at hele gruppen er giret på å komme så langt som mulig og bryte den barrieren. Vi skal ta så mange poeng som mulig og komme oss til finalespillet, gliser Flataker.

– Du har lyst til å vise hva som bor i dette laget. Det gjør noe med oss og gir oss litt ekstra, forteller Heerenveen-spiller Oliver Braude.

MÅLGARANTIST: Henrik Skogvold noterte seg for 6 mål på 8 kamper for Start i OBOS-ligaen, før han ble hentet tilbake til Lillestrøm. Foto: Heiko Junge / NTB

Norge åpner EM med kamp mot Hellas – før Island og Spania venter i resten av gruppe B. I gruppe A finner vi vertsnasjon Malta, Italia, Polen og Portugal.

– Hvorfor bør folk følge med på kampen mot Hellas på tirsdag?

– For å se god fotball og se Norge slå Hellas! avslutter Flataker med et stort smil.

NORGES UTVALGTE: Denne gjengen håper på å bli historiske på Malta – som det første norske laget som tar seg videre fra gruppespillet i et U19-EM. Foto: Geir Olsen / NTB