Ung:leder er Norsk Friidretts storsatsning på ungdom. Hundre deltakere mellom 15 og 25 år blir årlig kurset i ledelse og engasjement. Fra Pioner friidrett deltar Ingeborg Karlsen (15), Guro Rokstad Clausen (17) og Kristin Løwø (16), og lørdag 14. juni arrangerer de motbakkeløp til Varden.

– Det har vært motbakkeløp opp til Varden før, men ikke i fjor. Derfor tenkte vi det kunne være et passende arrangement, forklarer Kristin.

– Vi håper på førti deltagere. Det ville i så fall være en dobling siden sist, sier Guro.

Engasjement

Ung:leder retter seg mot ungdom som har lyst å bidra og engasjere seg som frivillig innenfor idrett. Utdanningen er lagt opp for de som kan tenke seg å fungere som ledere i friidrettsforeninger, i styrer og komiteer, og for ansatte, trenere og andre som ønsker å medvirke til sin forenings langsiktige utvikling.  Programmet består av fire helgesamlinger med tema som lederskap og engasjement.

– Vi hadde hørt om leder-kurset og tenkte det kunne være artig å prøve. Vi meldte oss på — og ble tatt ut, forteller Guro.

Frem til nå har de vært på to samlinger. Den første på Tjøme, den andre i Trondheim.

– Vi lærte om ledelse og planlegging. På neste samling i Oslo i mai blir det mer om selve gjennomføring av arrangement. Og om evaluering etterpå, sier Kristin.

Miljø

Både hun og Guro driver med stavhopping. Kurset viser godt at det er mer arbeid i et idrettslag enn bare det å være utøver. Det trengs hender og frivillig arbeid til mye annet også. Alle i ung:leder-programmet skal ha en personlig mentor fra egen klubb eller eget lokalmiljø. I IL Pioner er det leder Gunnheid Eidissen Berg som er mentor.

– På samlingene er det artig å møte andre som du kanskje treffer på stevner senere, sier Kristin.

– Det er et veldig bra miljø, forteller Guro.

Håper på sponsorer

Mye av forarbeidet til et slikt arrangement går også på mer enn det sportslige. Økonomien krever sitt. Arrangørene håper på sponsorstøtte.

– Vi kommer til å gå en runde med bedriftene før motbakkeløpet. Vi håper de vil støtte oss, forteller Kristin.

– Vi trenger også en del frivillige til å hjelpe oss.

På løpet 14. juni blir det to klasser: én for mosjonister og én konkurranseklasse. Dermed kan alle være med, forteller arrangørene.

– Vi oppfordrer alle til å bli med på et flott arrangement, smiler Guro og Kristin.

(Folkebladet.no)