At langrennsløperen gikk fra det ene til det andre i løpet av drøyt 55 timer, mener Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli betyr at Johannes Klæbo avslørte seg på to dager.

– Han strakk strikken for langt på onsdag og kom dårlig ut. Han fremmet et krav som han ikke kunne argumentere for. Det han gjør fredag, er et forsøk på å rette opp i det. Dette har gått kraftig ut over omdømmet til Klæbo, tror Løfaldli.

I en hardtslående kommentar i Adresseavisen stiller Løfaldli en rekke spørsmål om hva som er Klæbos verdier. Overfor VG synes Adressa-kommentatoren at langrennseneren har vist at det er et stykke fra liv til lære.

– I pressemeldingen tar han en offerrolle og lister opp angrepene mot ham. Hvem har sagt at han er grådig? Dette forsterker et inntrykk av en som fremstår som noe annet enn hva han er, vurderer Løfaldli.

På sin egen pressekonferanse onsdag var budskapet fra Klæbo at de fortsatt ikke var enige om en representasjonsavtale. Den måtte han ha for å kunne gå verdenscup for Norge den kommende vinteren, siden Klæbo har valgt å stå utenfor landslaget.

Mens langrennssjef Espen Bjervig kontret med at tilbudet trønderen hadde fått, var det beste en langrennsløper har fått noensinne.

– Klæbo har vært et glansbilde. En perfekt utøver. Det er det jeg tror han ønsker å være. Men han har avslørt seg i løpet av de siste dagene. Det blir vagt; hvilke verdier han snakker om, og det at han forsøker å fremstille seg som fellesskapets mann. Han vil ingen vondt, men om han er fellesskapets mann i så stor grad, og i så liten grad tenker på økonomi – det er jeg mer i tvil om, fastslår Løfaldli.

Uansett: Fredag er Skiforbundet og Klæbo enige om representasjonsavtalen som har stått på vent i langdryge forhandlinger. Det løste seg ved at trønderen fjerner en privat sponsorlogo på landslagsdrakten.

KRITISK: Kommentator i Adresseavisen Birgir Løfaldli. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt, mener Klæbo har gjort som han pleier på oppløpet: Kommer sterkest ut.

– Han får all friheten han trenger for eksponere sine sponsorer og han får gå alle skirenn som han vil, sier Saltvedt.

– Onsdagen var ikke noen vinnerdag for Klæbo, men jeg tror den oppfattelsen er sterkere internt i skimiljøet og i mediene enn den er der ute, der det faktisk teller. Nemlig for seerne, brukerne og de potensielle kundene. Han har ikke tapt like mye der, tror Saltvedt om Klæbos omdømme.

TROR KLÆBO STÅR GODT: NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt (til høyre), mener Johannes Høsflot Klæbo kommer godt ut av avtalen med Skiforbundet. Her er han i en diskusjon med tidligere idrettspresident Berit Kjøll tidligere i år. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn synes, i motsetning til Saltvedt, at avtalen er gunstig for begge parter, men kaller prosessen lang og krevende.

– Så tror jeg det var gunstig for Team Klæbo å ikke strekke strikken lenger. Da kunne det fort ha vært at opinion beveget seg fra å være støttende til at de følte at det nærmet seg nå. Særlig når Bjervig kom kjapt tilbake med hva som ble tilbudt tidligere i vår, sier NRKS langrennsekspert.

– Så må vi ikke glemme at det er sportslige grunner til at han vil stå utenfor laget. Han kjører et høydeopplegg inn mot VM i Trondheim i 2025 som ikke resten av laget er med på. Så han ville uansett ikke ha vært så mye med dem imellom april og november.